Tilbygg

Drømmer du om å utvide boligen din med et tilbygg? En deilig terrasse til sene sommerkvelder, eller en garasje hvor du kan stue vekk bilen og gressklipperen? Kanskje du ønsker flere kvadratmeter til familien, eller å utvide inngangspartiet med et vindfang? Et tilbygg kan gi boligen din et løft, og bidra til at du trives enda bedre.

Her får du svar på alt du trenger å vite om bygg av tilbygg.

Hva må du tenke på når du skal skaffe deg et tilbygg? 

Et tilbygg er en utvidelse av boligens grunnflate. For å kunne bli kalt et tilbygg må det være festet til selve huset. Eksempler på vanlige tilbygg er terrasse, garasje eller en utvidelse av selve huset. Hvis du bygger i høyden kalles det et påbygg, graver du ut en kjeller er det et underbygg.

Før du kjøper inn planker og spikere til ditt nye prosjekt, er det greit å tenke gjennom noen praktiske ting. I Norge er det sånn at du generelt må søke om tillatelse fra din kommune hvis tilbygget er på mer enn 15 kvadratmeter. Sjekk alltid muligheter og begrensninger for tilbygg på din tomt hos din kommune. Det kan være greit å forhøre deg med en fagperson om du trenger å søke om tillatelse eller ikke.  

Et tilbygg kan være alt fra en liten terrasse, til mer komplekse konstruksjoner som en garasje eller et ekstra soverom. Det første du må ta stilling til er om du skal ha med en arkitekt og en håndverker på laget. Det vil i de fleste tilfeller gjøre prosessen enklere og gi deg resultatet du ønsker.

Terrasse til late sommerdager 

Har du plass til å bygge ut en terrasse til din bolig? En skikkelig terrasse kan føles som et ekstra rom til boligen: den kan gi plass til en utesofa, grill og kanskje til og med et boblebad. I mai 2021 kom det en forskriftsendring som betyr at du slipper å søke om tillatelse til å bygge terrasse på mindre enn 15 kvadratmeter, men sjekk alltid om det er spesielle regler som gjelder på din tomt før du setter i gang. Dette gjør hele prosessen rimeligere og raskere. 

Før du starter på terrasseprosjektet, er det lurt tenke gjennom følgende:

 • Hvor stor plass trenger du? 
 • Ønsker du å ha tak over hele eller deler av terrassen?
 • Innsyn fra naboer
 • Sol og vindforhold 
 • Materialvalg med tanke på vedlikehold
 • Om du skal bygge ingenting, litt, eller alt selv?

Vi anbefaler deg å bruke en håndverker til å bygge ut terrassen, for å sikre at den blir sikker, stabil og kan holde i årevis. Hos RECO kan vi hjelpe deg med hele prosessen fra A til Å, slik at du får et resultat du vil være fornøyd med i lang tid fremover.

Les også: Fem tips til deg som skal bygge terrasse

Enklere hverdag med garasje

Mange er avhengige av bilen til jobb og fritidsaktiviteter. Da er man også avhengig av å ha et sted å parkere. En garasje er ikke bare et sted å parkere, den holder bilen trygg og reduserer slitasje på bilen. Du kan også få brukt garasjen til oppbevaring av blant annet gressklipper, sykler og ski. 

En garasje skal du ha i mange år, og da er det noen ting du bør tenke på før du starter byggeprosessen:

 • Skal du ha plass til mer enn en bil? 
 • Type garasjeport
 • Dører direkte inn til huset 
 • Skal du ha innvendig bod i garasjen? 
 • Plass til arbeidsbenk 
 • Annen oppbevaring
 • Om du skal bygge ingenting, litt, eller alt selv? 

En garasje øker komforten for deg som bor der nå, samtidig som den øker totalverdien på boligen.

Les mer: Det du må tenke over når du bygger ny garasje

Få hjelp av erfarne håndverkere

Uansett hva slags tilbygg du ønsker deg kan RECO hjelpe deg med hele prosessen. Ingen jobb er for liten eller for stor. Vi verdsetter presisjon og kvalitet i alle ledd, fra planlegging til ferdig montering. Ta kontakt for en hyggelig og uforpliktende prat – sammen finner vi frem til den beste løsningen for din bolig.