Har du en vegg mellom kjøkkenet og stuen som skulle vært fjernet? Eller er det en vegg du vil rive for å få større plass? Å rive en vegg kan åpne for mange nye muligheter, men ofte kan disse veggene være bærevegger i bygget ditt.

Erstatte bærevegger med drager

Å erstatte en bærevegg med passende drager, også kjent som bjelke, kan være en kompleks prosess som krever riktig planlegging og konstruksjon. Her får du en veiledning om hvordan du erstatter bærevegg med passende drager. 

Å rive en bærevegg krever byggetillatelse 

Når endringer skal gjøres i bærende konstruksjoner må det søkes om byggetillatelse. Det betyr at det må sendes inn en søknad til kommunen din som må godkjennes før rivningsarbeidet kan starte. Denne søknaden må utarbeides av et foretak som har ansvarsrett etter plan- og bygningslovens paragraf 20-3. En profesjonell håndverksbedrift vil kunne innhente beregninger for riving av bæreveggen  og lage en konstruksjonsplan for å erstatte bæreveggen med drager. Dette er viktig for å sikre at den nye konstruksjonen vil være stabil nok til å kunne bære den samme belastningen som tidligere ble håndtert av bæreveggen. Konstruksjonsplanen bør inkludere følgende:

  • Dimensjonering av bjelken
  • Riktig plassering av bjelken
  • Koblinger til eksisterende konstruksjoner
  • Nødvendige endringer i konstruksjonen for å opprettholde stabilitet og styrke i bygget

Hvilke materialer ønsker du å bruke?

Har du tenkt ut hvilke materialer du ønsker å bruke? Valg av riktig type bjelke avhenger av belastningen som drageren skal dekke. Bjelkens dimensjoner må beregnes nøye for å sikre at den er sterk nok til å bære den nødvendige belastningen.  

Montering av drager

Drageren må kobles til eksisterende konstruksjoner, for eksempel søyler eller andre bærende vegger, på en trygg og stabil måte. Det er viktig å dimensjonere koblingene riktig slik at forbindelsen mellom bjelken og eksisterende konstruksjoner er sikker og stabil. Husk at dette er tungt arbeid, og det kreves mer enn én mann for å løfte en drager opp i takhøyde. 

Les også: Dette må du vite når du skal bygge ut huset

Vi i RECO hjelper deg

Det er viktig å merke seg at det å erstatte en bærevegg med passende drager er en kompleks konstruksjonsprosess som krever god kunnskap om byggeteknikk. RECO Bygg og Skadeteknikk har dyktige håndverkere med lang erfaring som kan hjelpe deg med ditt neste prosjekt. Kontakt oss for en uforpliktende prat.