Skal du bygge platting i hagen eller til uteområdet? Plattingen ligger lavere i terrenget enn en terrasse, og er en enklere jobb i forhold. Uansett hvilken type platting du vil ha, er det visse forholdsregler du vil ta før du setter i gang byggeprosjektet ditt.

Bygge platting

1. Fundament til plattingen

Sjekk alltid underlaget plattingen skal bygges på. Er det fjell, grus, jord eller gress? Uansett hva det er, trenger du et jevnt fundament til bjelkelaget. Da vet du hvordan du kan gjøre plattingen solid, og unngå at den gynger når du står på den.

Skal plattingen ligge direkte på marken, trenger du en drenerende grunn. Jorden er bløt, og inneholder regnvann du vil få bukt med ved hjelp av sprengstein eller grov singel. Før du legger et sjikt med isolerende markplater, bør du fjerne matjordlaget. Sjiktene er til for at vinterfrosten i bakken ikke kan slippe til og forårsake en forskyvning i plattingen.

Det kan også være fornuftig å gå for et søylefundament for å slippe setningsskader.

Les også: Fem tips til deg som skal bygge terrasse

2. Materiale og dimensjoner til plattingen

På toppen av plattingen har du gjerne et gulvbord, og det finnes en rekke materialer å velge i. Om plattingen ligger direkte på bakken, kan den komme i kontakt med jord. Dersom du samtidig vil ha gulvbord i tre, bør gulvet være trykkimpregnert.

Velg kraftige dimensjoner når du tegner plattingen. Slik forsikrer du en stabil platting med lang levetid. I tillegg får den et sterkt visuelt uttrykk. Den mest brukte dimensjonen er 28 millimeter x 120 millimeter. Kanskje tenker du at du vil spare penger på en spinklere dimensjon, men det er lite.

3. Platting kan være søknadspliktig

Skal du bygge en platting som ikke er høyere enn en halvmeter over bakken? Da kan du som regel bygge uten å søke. Kommunen din kan ha egne byggeregler, eller det kan være lokale begrensninger, så sjekk dette først. Du kan plassere plattingen helt inntil nabogrensa, som vil si nærmere enn fire meter.

Er plattingen høyere enn 50 cm, må du forholde deg til avstandskravet til naboen. Og søke om tillatelse, selvsagt.

Trenger du hjelp fra en håndverker?

Å bygge platting handler om mer enn å legge gulv. Dersom du vil være sikker på at du oppnår et strøkent sluttresultat som varer, anbefaler vi at du involverer profesjonelle håndverkere. RECO Bygg og Skadeteknikk har solid erfaring innen tømrerfaget, og kan hjelpe deg med ditt neste byggeprosjekt. Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud!