Uavhengig kontroll

Kvalitetssikrer våtrom

Uavhengig kontroll er et myndighetskrav med hensikt i å kvalitetssikre byggingen av våtrom. Kontrollen går ut på at man har fulgt byggteknisk forskrift vedrørende våtrommets fuktsikring og klimaskjermens lufttetthet, og at arbeidet er utført i tråd med tegninger og arbeidsbeskrivelser.

Når er det krav om uavhengig kontroll?

Plan- og bygningsloven innførte i 2013 et krav til uavhengig kontroll der det er nybygging eller søknadspliktig ombygging av våtrom. Kontrollen handler delvis om prosjektering og delvis om utførelse av bygningsfysikk, konstruksjonssikkerhet, geoteknikk og brannsikkerhet i tiltaksklasse 1 og 2. Videre skal entreprenørens kvalitetssikringssystem kontrolleres. 

Det er viktig at den som foretar kontrollen, ikke har personlig eller økonomisk tilknytning til den som skal kontrolleres. Den uavhengige takstmannens oppgave er først og fremst å kontrollere at det er foretatt tilstrekkelig prosjektering. For våtrom vil dette si at man har planlagt fall på gulvet etter gjeldende regler og plassert sluket slik det kreves i forskriftene, og at man deretter har fulgt tegningene. Man gjør en visuell kontroll på at membranet er korrekt montert opp mot sluket, da overgangen mellom disse har stor risiko for skade. Takstmannen skal også synliggjøre eventuell lekkasje fra innebygget sisterne for toalettet. 

Før takstmannen kan godkjenne arbeidet, skal man se gjennom relevant dokumentasjon og kontrollere at det er samsvar mellom det som står på papiret og jobben som er gjort.

Nyttig kvalitetssikring

Uavhengig kontroll er ikke bare et myndighetskrav i nye bygg og søknadspliktige prosjekter, men også en nyttig kvalitetssikring som bidrar til at det bygges med riktig kvalitet og reduserer konstruksjonsfeil. Det kan altså være en stor fordel å bestille uavhengig kontroll selv når det ikke er et krav om det, for eksempel om du reparerer eller endrer på et våtrom. Slik kan du være sikker på at jobben er utført på en trygg og kvalitetsbevisst måte. 

RECO Bygg og Skadeteknikk kan hjelpe deg med uavhengig kontroll. Dersom det oppdages feil gjennom kontrollen, melder RECO ifra til den ansvarlige og hjelper deg med å finne forskriftsmessige løsninger og tiltak.

Kontakt oss for befaring

Vi tilbyr uavhengig kontroll for bygging av våtrom. Ta kontakt i dag for en uforpliktende prat!

Contact Us

Følg oss på Instagram: @reco_norge

Det er fokus på sikkerhet i avdeling Sogndal: her øver de på fallsikring!
Vi har vel alle opplevd uønskede mengder støy i hjemmet. Det er heldigvis grep du kan ta for å redusere lydnivået, uten at noen trenger å liste seg på tærne. Lydisolerende plater er en av de enkleste måtene å forbedre lydmiljøet på. Les hele saken på reco.no
Denne uken har ungdomsskoleelev Isak fått prøve seg som tømrer i RECO i Trondheim. Vi håper PRYO-uka har vært lærerik og at yrket falt i smak.
Det er ikke bare avdelingen vår i Bergen som kan skryte av nye ID. Buzz-biler! Avdelingen vår i Bodø har også oppgradert sine arbeidsbiler denne våren.