Drømmer du om et vaskerom i huset ditt – et sted dedikert til klesvask, tørking, stryking og bretting? Vi har samlet fire råd til deg som planlegger å pusse opp, eller bygge ditt nye vaskerom.

Vaskerom

1. Finn løsningen du ønsker til vaskerommet

Hvilke behov har du? Et vaskerom trenger ikke være dedikert til bare den funksjonen navnet tilsier, altså vasking. Kanskje du vil at det skal kombineres med et bad eller et teknisk rom, bruke det til oppbevaring, eller helt enkelt ha et rom til klesvask og tørking.

Har du litt mindre plass tilgjengelig? Da vil du kanskje ha bad og vaskerom i ett. Med denne løsningen blir det enkelt å kle av seg for så å hoppe i dusjen, siden du jo kan legge vekk skittentøyet ditt på samme sted. Med vaskerommet innenfor rekkevidde, kan det være du vil ta et bad mens vaskemaskinen står på og durer. Men det trenger ikke bety at maskinen må være til sjenanse for deg og rolige badeopplevelser. Det er mulig å skape et skille mellom bad og vaskerom som minimerer støy.

Har du plass til det, gjør du lurt i å tenke at vaskerommet skal være som et funksjonelt arbeidsrom. Tenk god gulvplass, riktig arbeidshøyde, rikelig med plass til oppbevaring, god belysning og varmekabler.

Les også: Fra planlegging til ferdig bad: Steg for steg

2. Utarbeid en grundig planløsning

Hvor i huset ønsker du at vaskerommet skal være? Skal du gjøre boden i kjelleren om til vaskerom? Ut fra tegningen av rommet og rommene rundt vil du kunne se muligheten for å utvide rommets størrelse, og se om det ligger eventuelle vannrør til. Det kan være du må slå ned en vegg, eller installere rør, for å kunne oppfylle ønskene dine. En detaljert plantegning vil hjelpe deg å se gode løsninger.

3. Sørg for en funksjonell innredning

Vil du kun ha et enkelt rom for å vaske og tørke klær, eller vil du ha et fullverdig vaskerom? Dersom du vil brette og stryke klærne dine etter tørk, vil det avgjøre hvilke vaskeromsmøbler du trenger, og som gir best gulvplass. Integrerte vaskeromsmøbler er smarte fordi de er flerfunksjonelle og sparer på gulvplassen. En skuff kan brukes som et uttrekkbart strykebrett, eller et skap kan romme en skittentøyskurv.

Vaskemaskinen og tørketrommelen kan du gjerne plassere høyt for å sikre god arbeidshøyde og gode oppbevaringsmuligheter. Undersiden av maskinene er lett å nå til, noe du kan utnytte ved å plassere skuffer der. Benytt høyden ellers til høye skap med smarte hyllesystemer – du kan aldri ha for mye skapplass. Sørg for god benkeplass med utslagsvask, slik at du kan vaske ømfintlig tøy for hånd også. Utslagsvasken kan også henge på veggen.

Les også: Se hvordan badet fra 80-tallet ble totalforvandlet

4. Tekniske krav til vaskerom

Siden vaskerom defineres som et våtrom, skal våtromsnormen ivaretas ifølge byggteknisk forskrift (TEK17). Rent praktisk betyr dette at du må ha sluk, gulv med fall mot sluk og våtromsmembran som forhindrer fuktskade på bygningsmassen rundt vaskerommet. De færreste har god kjennskap til disse reglene. Derfor vil det lønne seg å overlate bygge- eller oppussingsarbeidet til fagfolk.

Skal du pusse opp vaskerommet, eller bygge nytt?

Å bygge vaskerom er omfattende, og krever elektrisk arbeid utover bare interiør. Dersom du vil være sikker på at du oppnår et strøkent og sikkert sluttresultat, anbefaler vi at du involverer profesjonelle håndverkere. RECO Bygg og Skadeteknikk har solid erfaring med renovering, og kan hjelpe deg med ditt neste byggeprosjekt. Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud!