I boligbygg er det mange som ferdes på samme sted, spesielt i trappeoppgangen. Disse må tåle årevis med slitasje som blir synlig i form av skade, flassing og avtagende farge. Som styreleder eller ansvarlig for et borettslag eller sameie, vil du gjerne skape innbydende omgivelser hos dere. I denne veiledningen har vi samlet våre fire beste tips til oppussing av trappeoppgang og inngangsparti!
1. Ta sikkerhetstiltak – hvis nødvendig
Har dere svært gamle dører i trappeoppgangen? Da kan det være nødvendig å bytte ut disse med godkjente branndører som også er lydtette. Bruk gjerne brannhemmende maling for å sikre høyest grad av sikkerhet.
Det er kun en autorisert maler eller fagperson som kan vurdere om slike sikkerhetstiltak er nødvendig hos dere. Vi i RECO samarbeider med underleverandører for slikt arbeid.
Les også: Sjekk ytterdører og vinduer
2. Puss opp selve trappeoppgangen
Beboere, besøkende, bygningsarbeidere, og flere, ferdes på samme sted daglig. Gulvet blir hardt belastet, med andre ord. Trappene knytter hele boligbygget sammen – de er etasjenes mellomledd. Gulvet i trappeoppgangen, spesielt i inngangspartiet, er naturligvis mest utsatt for slitasje i hele boligbygget. Med maling, beis, nytt rekkverk, eller annen oppussing, kan du fornye trappene og gi hele boligbygget et løft.
Les også: Bygårdstjenester: 6 råd for vedlikehold og drift
For betonggulv
På nyere bygårder er det gjerne betonggulv som gjelder. Her anbefaler vi at du bruker en anbefalt murmaling med lang holdbarhet som også tar hensyn til at flatene vil bli utsatt for vann. Husk alltid å rengjøre underlaget og at det er helt tørt før du begynner. Bruk av matter i inngangspartiet er dessuten et forebyggende grep mot vann og vannskader i trappa. Alle som ferdes ut og inn vil etterlate smuss, småstein, grus, og vann fra sko som mattene vil kunne fange opp.
For tregulv
På gamle bygårder er trappene ofte i tre. Før du begynner å male, vil du rengjøre gulv og rekkverk grundig før du sliper overflaten lett. Er underlaget skjevt, kan dere legge gulvplater før dere legger på malingen.
3. Tenk på interiør i trappeoppgangen
Små grep kan gjøre susen, og det trenger ikke handle om stort eller mye interiør. Skap et blikkfang med lys og foto!
Hvis veggene er brede nok, kan dere tenke på å bruke fotografier på utvalgte vegger. Hva med i inngangspartiet? Når beboere og besøkende tar seg inn i boligbygget, vil blikket kunne falle på noe. Passende og relevante fotografier er ofte knyttet til stedshistorien – relatert til bygningen, borettslaget eller området.
4. Male trappeoppgangen med et bevisst valg av farger
Gi trappeoppgangen og inngangspartiet et enhetlig uttrykk med bevisst valg av farger. Sjekk hvilken fargepalett som gjelder hos dere, og bruk den som en rettesnor når dere skal male over vegger, gulv og tak.
La gjerne fargen på taket være lik oppgangen for å få en fin, sømløs overgang. Sekundærfargen, ofte noe mørkere, kan dere bruke i det nedre partiet i oppgangen og inngangspartiet. Slik gjør dere smuss og merker mindre synlige. Husk å male over slitte vinduer og dører også. Sørg for å behandle overflatene riktig for et langvarig resultat.
Trenger dere å pusse opp trappeoppgangen?
Å pusse opp boligbygg krever fagekspertise og byggteknisk kunnskap. Om dere vil være sikre på at dere får et riktig og langvarig sluttresultat, anbefaler vi at dere involverer autoriserte håndverkere. RECO Bygg og Skadeteknikk har solid erfaring med oppussing, og kan hjelpe med deres neste prosjekt. Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud!