Drømmer du om et moderne hjem med rene linjer fra gulv til tak? Da er du ikke alene. Listefrie hjem er blitt stadig mer populært de siste årene og gir hjemmet et minimalistisk preg. 

listefritt hjem

Listefritt gulv

Dersom du ønsker at parkettgulvet skal gli sømløst under veggkantene, kan dette oppnås med et listefritt gulv. For at dette skal la seg gjøre, må gulvet kunne bevege seg fritt under veggen uten at det blir en for stor glippe. I tillegg bør veggen forsterkes nederst, slik at den ikke utsettes for skader som for eksempel en støvsuger kan forårsake. Gipsen i veggen blir utsatt for fukt når man vasker gulvet, derfor må man ha fuktavstøtende kvalitet på materialet. Løsningen på dette er gjerne å installere en smygplate som den aller nederste delen av veggen. Denne forhindrer bulker og oppsprekking, og tildekkes med gipspapir. Du fester papirstrimler i overgangen mellom smygplaten og gipsen, og sparkler over slik du ville gjort med andre skjøter, og på denne måten kommer ikke overflaten til å skille seg ut fra resten av veggen.

Resultatet er en hel flate fra gulv til tak som kan stå alene uten fotlist, enkelt og elegant! 

Les også: Slipe gulv eller legge nytt?

Listefritt tak

Et listefritt tak gir illusjonen av større takhøyde og setter i likhet med listefritt gulv et stilrent og elegant preg på hjemmet. Ettersom øverste del av veggen ikke er like utsatt for skader og fukt som nederste del, holder det som regel å tette glippen mellom veggen og taket med papirstrimler, og sparkle to-tre ganger før du maler over. Du bør ikke bruke fugemasse, da dette fort risikerer å sprekke opp og ødelegge det rene uttrykket over tid. 

Listefritt vindu

Den listefrie stilen kommer kanskje aller best til syne med listefrie vinduer, fordi det er i øyehøyde og vinduene er noe vi ofte forholder oss til i hjemmet. Før du tar en beslutning om du vil ha lister eller ikke ved vinduet, kan det være lurt å vurdere hvordan du vil at vinduene skal integreres i hjemmet. Vil du at vindusrammene skal skille seg ut og tiltrekke seg oppmerksomhet, eller vil du ha noe som er sømløst og diskret? 

Les også: Bytte vinduer? Dette bør du huske på

For førstnevnte alternativ, kan vinduslistene være et dekorativt spennende blikkfang, og sette et tradisjonelt preg på hjemmet. Men om du ønsker et minimalistisk uttrykk hvor fokuset heller ligger på en annen del av rommet, er listefrie vinduer et godt valg. 

Ved å bruke gipsplater i stedet for foring og lister, skaper du direkte kanter rundt vinduene, og går vekk fra den tradisjonelle interiørestetikken. Resultatet blir en ren og markant integrasjon i veggene, et høyst moderne uttrykk. Det er også en annen viktig fordel, nemlig at det fører til mindre varmetap rundt vinduene. Du sparkler etterpå ved å følge de samme prinsippene som tidligere beskrevet. 

Skal du montere nye vinduer? RECO har lang erfaring, og hjelper deg gjerne.

Hvordan male når det er listefritt?

Den enkleste og raskeste metoden for å male de listefrie kantene, er å bruke en presisjonspensel. Det krever en stødig hånd, men gir et fint resultat med ytterst få skjønnhetsfeil. Men om du ønsker en helt strøken og skarp kant, anbefaler vi å ta det ekstra steget og bruke maskeringstape. Dette kan du gjøre på to måter. 

Du kan enten maskere helt øverst på veggen, slik at du maler noen millimeter nedenfor taket. Den lille senkningen vil ikke synes, og du vil enkelt få en jevn kant. Eller så kan du maskere taket helt inn mot veggen, og sperre tapen med maling uten å bekymre deg for malingssøl i taket. Denne teknikken er effektiv og gir skarpe, listfrie overganger. 

Les også: Male stuen? Her er noen gode råd

Det er absolutt mulig å fjerne gammel foring, legge nye plater og papirstrimler, og sparkle over til slutt dersom du er handy, men det krever litt arbeid og nøyaktighet. For å være sikker på at jobben blir riktig utført og at du unngår sprekkdannelser og ujevnt resultat, anbefaler vi å la en profesjonell ta seg av jobben. 

Trenger du råd og hjelp til oppussing? RECO har lang erfaring, og hjelper deg gjerne med alt mellom gulv og tak. Ta kontakt her for en uforpliktende prat!