Drømmer du om å utvide boligen din med et tilbygg? En deilig terrasse til sene sommerkvelder, eller en garasje hvor du kan stue vekk bilen og gressklipperen? Kanskje du ønsker flere kvadratmeter til familien, eller å utvide inngangspartiet med et vindfang? Et tilbygg kan gi boligen din et løft, og bidra til at du trives enda bedre.

Tilbygg

Her får du svar på alt du trenger å vite om bygging av tilbygg.

Hva må du tenke på når du skal skaffe deg et tilbygg? 

Et tilbygg er en utvidelse av boligens grunnflate. For å kunne bli kalt et tilbygg må det være festet til selve huset. Eksempler på vanlige tilbygg er terrasse, garasje eller en utvidelse av selve huset. Hvis du bygger i høyden kalles det et påbygg, graver du ut en kjeller er det et underbygg. 

Et tilbygg kan være alt fra en liten terrasse til mer komplekse konstruksjoner som en garasje eller et ekstra soverom. Det første du må ta stilling til er om du skal ha med en arkitekt og en håndverker på laget. Det vil i de fleste tilfeller gjøre prosessen enklere og gi deg resultatet du ønsker. 

Les også: Fem tips til deg som skal bygge terrasse

Kreves det byggesøknad for tilbygg? 

Før du kjøper inn materialer og verktøy til ditt nye prosjekt, er det greit å tenke gjennom noen praktiske ting. I Norge er det sånn at du generelt må søke om tillatelse fra din kommune hvis tilbygget er på mer enn 15 kvadratmeter. Sjekk alltid muligheter og begrensninger for tilbygg på din tomt hos din kommune. Det kan være greit å forhøre deg med en fagperson om du trenger å søke om tillatelse eller ikke.  

Tilbygg til huset

Det er mange gode grunner til å utvide eksisterende bolig med et tilbygg. Ofte er det en god investering da huset vil få flere kvadratmeter og kan dermed generere høyere verdi. Dette gjelder spesielt i områder som ligger bynært der kvadratmeterprisen ofte er høyere. I tillegg vil du kunne nyte mer plass i boligen, og ofte kan en liten tilbygning gi store resultater. Et større inngangsparti kan for eksempel gjøre boligen mer funksjonell, en terrasse inntil boligen kan være med å øke trivselen og en hybel vil kunne gi deg leieinntekter. Mulighetene med tilbygg til huset er mange, men husk at det er viktig å involvere en dyktig entreprenør i planleggingsfasen. Erfarne entreprenører ser ofte løsninger du ikke tenker på selv! 

Garasje som et tilbygg til eksisterende hus

Det å bygge en garasje inntil huset er en annen smart måte å utvide boligens areal på, og som samtidig øker totalverdien på boligen. En garasje er ikke bare et sted å parkere, den holder bilen trygg og reduserer slitasje på bilen. Du kan også få brukt garasjen til oppbevaring av blant annet gressklipper, sykler og ski. 

En garasje skal du ha i mange år, og da er det noen ting du bør tenke på før du starter byggeprosessen:

  • Skal du ha plass til mer enn en bil? 
  • Type garasjeport
  • Dører direkte inn til huset 
  • Skal du ha innvendig bod i garasjen? 
  • Plass til arbeidsbenk 
  • Annen oppbevaring
  • Skal du bygge ingenting, litt, eller alt selv? 

Les også: Det du må tenke over når du bygger ny garasje

Få hjelp av erfarne håndverkere 

Uansett hva slags tilbygg du ønsker deg kan RECO hjelpe deg med hele prosessen. Ingen jobb er for liten eller for stor. Vi verdsetter presisjon og kvalitet i alle ledd, fra planlegging til ferdig montering. Ta kontakt for en hyggelig og uforpliktende prat – sammen finner vi frem til den beste løsningen for din bolig.