Et walk-in-closet i hjemmet er noe mange drømmer om. Det er en måte å skreddersy garderoben på, helt etter egen smak og behov. Men for å få en løsning som er både praktisk og elegant, er det viktig å tenke over en del problemstillinger. 

Her er noen tips til deg som vurderer et walk-in-closet!

Hvor skal det være?

For noen er dette spørsmålet ikke nødvendig å gruble på, da de har et ekstra rom som er naturlig å anvende som garderobe. Men ikke alle har denne luksusen. For mange blir løsningen å dele inn et eksisterende rom med en skillevegg, og skape sin nye garderobe der. I så fall må du ta en vurdering på hvor i hjemmet du har plass til overs, som du kan omvende til et walk-in-closet. At denne plassen kan deles inn enten kvadratisk eller rektangulært, er også en fordel. 

Det naturligste valget vil for mange være å bygge et walk-in-closet ved soverommet, men det er like fullt mulig å bruke en liten del av stua eller entréen. Det kommer helt an på hvor god plass du har på hvert rom. Som tar oss til neste punkt. 

Les også: Hvordan bygge lettvegger?

Størrelse på garderoben

Undersøk grundig hvor mye plass du trenger ut fra hvor mange plagg du eier, og hvilke behov og ønsker du har, som du ikke får oppfylt med ditt eksisterende klesskap. Rydd det utvalgte området og ta nøyaktige mål av dimensjonene. Vi anbefaler å tegne opp en mal, slik at ingenting plasseres tilfeldig når du begynner å innrede. På denne måten får du også bedre oversikt over små, men viktige, detaljer. Om du for eksempel ønsker hengslede skapdører, er det viktig at disse har nok plass til å åpnes helt. 

Har du skråtak?

For å få mest mulig ut av garderoben, gjelder det å utnytte den tilgjengelige plassen. Derfor kan et rom med rette linjer være det letteste å jobbe med. Men et skråtak trenger ikke å hemme drømmen din om et walk-in-closet. Skråtaket er et utmerket sted å henge bluser, jakker, skjorter og bukser, uten at det spiser av ståplassen i rommet. Utnytt den skrå delen av rommet til dette, og den høye og rette delen til skap og hyller, så er du langt på vei.

Les også: Vi hjelper deg med gode planløsninger som møter dine behov

Hengeplass eller skuffer?

Hvordan garderoben skal innredes, er i stor grad opp til deg. Det er kun du som vet hvilke klær du har mye av, og hvordan du ønsker å oppbevare dem. Skuffeinnredning kan gjøre det lettere å holde orden i klærne dine, med hver sin skuff til hvert type plagg. Om du stort sett bruker jeans og T-skjorter, kan skuffer være veldig lurt. Har du derimot mange fine skjorter eller lange selskapskjoler, er godt med hengeplass en viktigere prioritet. Ta en individuell vurdering av hva du trenger.

Godt lys er viktig

Minst like viktig som plass, er godt lys. Dersom du har mulighet til det, er naturlig dagslys fra et vindu ofte det beste for å få frem plaggenes farge og detaljer. Ellers er belysning fra LED-strips et smakfullt og klokt valg, siden det er både energibesparende og brannsikkert, og gir et skarpt og godt lys. Hvilket lys du foretrekker er helt opp til din egen smak og behag, det viktige er at du legger en plan for det!

Spar plass til speilet

En garderobe er ikke komplett uten et speil. For å se at antrekket stemmer og vurdere om disse buksene passer til den genseren, bør du ha et helfigurspeil. Det er en enkel ting å glemme i planleggingen av hyller og rader, men viktig å spare plass til. 

Les også: Slik lager du en innbydende kjellerstue

Ekstra plass til tilbehør

Husk også å tenke over om du trenger ekstra oppbevaringsplass til tilbehør, og i så fall hvor dette skal plasseres. Om tilbehør som slips, belter og solbriller får sin egen tilrettelagte lille seksjon i garderoben, slipper du å lure på hvor du la dem. 

Mulighetene er mange når det gjelder walk-in-closet, og det er viktig å tenke muligheter fremfor begrensninger rundt plassbruk og innredning. Trenger du tips eller ytterligere inspirasjon? RECO Bygg og Skadeteknikk har lang erfaring med oppussing og renovering, og hjelper deg gjerne med å endre planløsning og bygge plasseffektive løsninger tilpasset dine behov. Ta kontakt i dag for en uforpliktende prat!