bygging av terrasse

Har du endelig bestemt deg for å bygge terrassen du lenge har drømt om? Så bra! Da er det et par ting du kan tenke på for å gjøre byggeprosessen litt enklere og mer oversiktlig, slik at du får et sluttresultat som varer. Her er fem smarte tips til deg som skal bygge terrasse: 

1. Planlegg godt i forkant

En terrasse er ikke bare et byggverk av tre og skruer, men en plattform du kan skape mange minner på! Du får en forlengelse av hjemmet ditt og et rom hvor du og familien din kan tilbringe kvalitetstid sammen. Se for deg en varm sommerdag med grill, latter og musikk, eller kanskje du heller vil ta en rolig dag i solen med en god bok? For å bygge en terrasse som varer, er god planlegging viktig. 

Ting du bør tenke på før du starter byggeprosessen: 

  • Plassering: Hvor skal terrassen plasseres? Et tips er å bygge et sted hvor du får mest mulig utbytte av solen (hvis det er mulig). 
  • Mål: Hvor stor skal terrassen være? En vanlig tabbe er å bygge for liten terrasse, så dette kan være lurt å ha i bakhodet. 
  • Form: Hvordan skal terrassen formes? 
  • Innsyn: Skal terrassen for eksempel ha rekkverk eller en levegg for å hindre innsyn fra nysgjerrige naboer? 
  • Materiale: Hvilket materiale skal terrassen bygges av? Husk at materialet skal tåle et variert klima. 

Når du har svart på spørsmålene ovenfor, kan du gå videre til innkjøp av materiale du trenger. Kjøp gjerne litt mer enn beregnet, da det er bedre med litt for mye enn for lite i denne sammenheng.

 

2. Ha riktig verktøy før du starter 

Dersom du har bestemt deg for å bygge terrassen på egenhånd, er riktig verktøy nøkkelen for et suksessfullt prosjekt ‒ og det er en smart investering for fremtidige byggeprosjekter. 

Du kommer til å trenge følgende verktøy: 

  • Hammer, spiker og skruer: Det er jo muligens en litt selvfølge å si, men likevel greit å nevne at det kommer du garantert til å trenge! 
  • Drill: Ha en mer solid, kraftig drill tilgjengelig slik at du kan bruke den til ulike deler av byggeprosessen.
  • Sag: Her velger du selv om du vil gå for en god, gammeldags håndsag eller effektivisere med en elektrisk sag. 
  • Vater og lasermåler: Du kommer garantert til å trenge dette helt i startfasen for å sikre rette og korrekte mål, og å beregne hvor mye materiale du skal handle inn. For å mest mulig riktig mål er det smart å bruke en lasermåler. 

 

3. Bygg et solid rammeverk av riktig materiale

Undersøk nøye hva slags underlag du bygger terrassen på, hva den skal brukes til og hvorvidt den skal bygges mot en terrassedør. Skal du, for eksempel, ha døren i vater med terrassen, eller foretrekker du å ha den et trinn ned fra døren? En annen viktig ting å tenke på er om bakken under er rett, eller har ujevnheter som må flates ut først. Dersom du også ser for deg at du skal ha tunge elementer på terrassen ‒ et boblebad, for eksempel ‒ bør du ha ekstra fundamentering under området du vil at boblebadet skal stå på. Jo mer du vet om hvordan terrassen skal brukes, jo bedre. Dette har noe å si for hvordan du skal tilrettelegge videre bygging og planlegge riktig drenering – som forsåvidt også må tilpasses underlaget og terrassen du bygger. 

Alle disse vurderingene kan være lurt å ta i samråd med en fagekspert slik at du får det riktig på første forsøk. 

 

4. Tilrettelegg for fremtidig vedlikehold 

Her sikter vi til at det er bedre å investere i solide materialer, i stedet for å ende opp med å måtte pusse opp terrassen etter kun noen år. Tiltak som beis og olje beskytter mot fukt, sopp og andre skader forårsaket av vær og vind. Du kan også kjøpe terrassebord som kan gå lenge uten å oljes og som kommer med lang råtegaranti. Vi anbefaler likevel at du vasker terrassen årlig og beiser med noen års mellomrom for at treverket skal «trives» bedre og holde seg pent lenger. Husk at mange «vedlikeholdsfrie terrassebord» også trenger en årlig vask, men her behøver du ikke å tenke på å olje og beise årlig. Tenk på hvorvidt du er en person som trives med å ha litt håndverksoppgaver, eller om du fort blir lei og kjeder deg når du står ovenfor slike oppgaver, og synes det er deilig å hyre inn en fagperson for å få jobben fort unnagjort. Uansett så er god vedlikehold viktig for at terrassen skal vare. 

 

5. Få erfarne fagfolk med på laget

Å bygge noe helt fra grunn uten mye erfaring, kan kanskje føles overveldende. Heldigvis finnes det flinke fagfolk med solid kunnskap, utdanning og interesse for alt som omhandler planlegging, bygging og vedlikehold av terrasser. Vi i RECO har lang erfaring i byggebransjen og hjelper deg gjerne med hele prosessen, fra A-Å. Som totalleverandør vil vi være med på planleggingen av design og materiale og sikre en rask og effektiv montering utført av folk med hjerte for håndverk. Ta kontakt og kom i gang med terrassebyggingen i dag!