Panelvegger hører stort sett fortiden til. Nå er det slette, jevne vegger som er drømmen for de fleste. Den beste og mest varige måten å få denne moderne stilen på, er å bruke gipsplater, men det finnes også andre alternativer du kan utforske. 

slett vegg

Gipsplate på vegg: Estetisk og praktisk

Det kan være mange måter å oppfylle drømmen om slette vegger. Har du for eksempel en strievegg, kan du løse dette med å henge en fiberduk og sparkle over. En panelvegg vil derimot kreve gipsplater for et fint resultat. 

Gipsplater er heldigvis svært allsidige, som er grunnen til at de er et så populært valg når man skal fornye veggene. Ved siden av den tiltalende, glatte overflaten, er gipsplater både lydisolerende og brannhemmende. Gipsplater skiller seg dessuten fra treverk fordi de verken krymper eller utvider seg med vekslende luftfuktighet, og er i slik forstand «døde» og stabile. Denne kvaliteten gjør dem til et utmerket underlag, som kan brukes på alt fra våtrom til soverom. 

Les også: Slik bruker du lydisolerende plater

Det er også andre estetiske grunner til å velge gipsplater. Gipsplater er synonymt med stramme linjer, og sømløse overganger og skjøter. Det er også et underlag hvor farger kommer spesielt godt frem. Særlig matt maling på gips vil gjøre at fargene kommer til sin rett og rommet får en myk og god atmosfære. 

Slett vegg uten gips

Du har også en alternativ løsning med Walls2Paint-sponplater. Fordelen med disse er at du kun trenger å male, og slipper å sparkle over først. Dette er selvfølgelig kostnadseffektivt. Resultatet er en slett overflate, men vær obs på at du mest sannsynlig også vil få en tynn stripe hver 60 centimeter. Denne kan du forsøke å male over, men det kommer til å kreve langt flere enn to strøk. For det beste resultatet er altså gipsplater å anbefale. 

Les også: Bygg et moderne og listefritt hjem

Tykkelse på gipsplater

Gipsplater kommer gjerne i en standardstørrelse på 12,5 millimeter tykkelse. Disse er laget for å gi et jevnt og fint uttrykk på et usolid underlag. Dersom veggen er noe ujevn eller du for eksempel må lekte den ut, er 12,5 millimeter helt perfekt – og nødvendig. Utenom innvendig bekledning av vegg, kan 12,5 millimeter også være fint på søyler og bjelker uten synlige skjøter. 

Standardgipser er enkle å bearbeide selv, fra kutting og montering til sparkling. 

Rehab gipsplate

Dersom du ønsker nye vegger uten å rive de gamle, kan gipsplater med 12,5 millimeter standardstørrelse bli for tykt. I slike tilfeller kan du benytte deg av gipsplater på bare 6,5 millimeter, såkalt rehabiliteringsgips. Disse har en ekstra fordel: fordi de er så tynne, kan de formes i både våt og tørr tilstand, og kan også bøyes slik at de kan formes til å for eksempel passe bedre i et hjørne. 

For å bruke rehabiliteringsgips, er det riktignok svært viktig at du har full dekning bak med en solid og jevn flate. Har veggen bak for store fordypninger eller buler, vil ikke rehabgips være sterk nok til å gi deg ønsket resultat. Da må du rett og slett benytte deg av standardtykkelsen på 12,5 millimeter. 

Les også: Hvordan bygge lettvegger?

Montering av gipsplater

Å montere gipsplater er relativt enkelt, men du trenger noe basisutstyr: en skarp arbeidskniv, drill, langvater, målebånd eller tommestokk, dykkert og spikerpistol. 

Slik monterer du platene: 

  • Mål opp platene og tegn opp ønsket størrelse med blyant og linjal.
  • Legg platen på et stabilt underlag og kutt den med en skarp kniv. 
  • Start i det ene hjørnet av rommet, og plasser platene vertikalt. Her bør du være nøye med at hver plate ligger tett opp mot hverandre, slik at du unngår synlige skjøter. 
  • Fest platene til veggen med skruer. Optimal avstand mellom skruene er 20 centimeter. Vær oppmerksom på at skruehodet ikke går gjennom kartongen. 
  • Sparkle over skruer og skjøter. 
  • La sparkelen tørke før du går over med sandpapir og glatter ut overflaten. 

Trenger du hjelp med å velge riktige gipsplater, eller noen som kan ta seg av monteringen? RECO kan bistå i hele prosessen. Ta kontakt i dag for en uforpliktende prat.