Noen ganger dukker det opp behov for et ekstra rom i hjemmet. Kanskje ett soverom kan bli til to, eller du trenger en bod?  Ved hjelp av lettvegger kan du forandre boligens planløsning på en effektiv og enkel måte. 

lettvegg med dør

 

Her gir vi gode råd til deg som vurderer å sette opp lettvegger, fra planlegging til montering av dører. 

Selve planleggingsfasen er relativt enkel. Start med å skissere en arbeidstegning som viser hvordan du vil ha det før du går i gang. Gjør nøyaktige mål av både bredden og høyden på rommet. Beregn lengden på lettveggen til å bli én centimeter kortere enn hva som faktisk er veggavstanden, og cirka to centimeter lavere enn takhøyden. Da vil du ha god nok plass til fastkiling og isolasjon. Finn ut hvor du ønsker å ha døren, og tegn inn plassering og nøyaktig størrelse på denne også. 

Sørg for at du har det nødvendige verktøyet før du begynner: hammer, stikksag, vinkel, kniv, skrutrekker, meterstokk, fil, vater og drill. Gode skruer og plugger for innfesting er også viktig. 

Start med rammen

Vi anbefaler å starte med rammen, og bruke 48 x 73 eller 48 x 98 millimeter til stender og sviller. Stendere er de vertikale spikerslagene i bindingsverket, mens svillene ligger i toppen og bunnen av bindingsverket, der stenderne skal festes. 

Begynn med stenderen som står innerst mot veggen, og gå deretter ut med bunnsvillen som gir deg sluttpunktet. Her monterer du den andre stenderen i bunnsvillen. For å unngå små ujevnheter i konstruksjonen, anbefaler vi å legge topp- og bunnsvill mot hverandre, og markere hvor stenderne skal spikres mellom dem. Før du løfter toppsvillen på plass, er det lurt å skru skruene halvveis inn i planken mens den fortsatt ligger på en flate. Da blir jobben enklere når du skal montere den opp mot taket, som er neste steg. Det siste du gjør er å montere bunnsvillen. Sjekk først at både de vertikale og de horisontale plankene er i vater, og skru deretter bunnsvillen fast i gulvet. 

Les også: Slik lager du en innbydende kjellerstue

Hvordan du fester svillene kommer naturligvis an på om du bor i et murbygg eller et trebygg. I mur er du nødt til å bore og bruke murplugger for å feste skruene, mens i treverk holder det med skruer eller spikere. 

Etter at sviller i toppen og bunnen er på plass, med stender i hver sin ende av disse, er det på tide å feste de resterende spikerslagene som skal holde gipsplatene på plass. Vi anbefaler 60 centimeters mellomrom for hvert horisontale spikerslag, avhengig av hvor robust du ønsker at veggen skal være. Dersom det skal festes tyngre møbler som TV eller skap til lettveggen, som krever en større bærekapasitet, bør du beregne mindre mellomrom og flere stendere, for eksempel 30 centimeters mellomrom på hvert spikerslag. 

Sikre god isolasjon

Når rammen er ferdig, er neste steg isolering. Isolasjon fungerer som støydemping, og er spesielt nyttig når det bor flere under samme tak. Det vil også gjøre det lettere å holde forskjellige temperaturer i de ulike rommene, for eksempel et kjølig soverom mot en godt temperert stue. 

Det finnes flere ulike materialer du kan velge mellom, for eksempel trefiber, glassull og steinull. Isolasjonen skal plasseres fra topp til bunn mellom de vertikale plankene. Det er en fordel om den ene siden av veggen er tett. Da kan du tette alle flater fra den andre siden. Pass på at hele seksjonen blir fylt ut, og skjær materialet med isoleringskniv fremfor å presse det sammen. 

Les også: Etterisolering: Smarte grep du kan ta for å redusere energikostnadene

Velg en overflate som passer til boligen

Når det kommer til valg av veggens overflate, vil du gjerne ha noe som står i stil med resten av huset. Her kan du velge mellom gipsplater, innvendig panel og veggplater. Så lenge riktig isolasjon er på plass, vil alle overflater fungere like godt mot både støy og kulde, så her er det kun dine egne preferanser og smak som avgjør. 

Dersom du velger gipsplater, må du gjerne sparkle. Sånn sett kan det være enklere med for eksempel panel, men selve monteringsmetoden er den samme. Etterpå kan du male i ønsket farge, så veggen integreres fint i det eksisterende interiøret. 

bygge lettvegg

Bygge lettvegg med dør?

Dersom du skal ha en dør i lettveggen, er dette en avgjørelse du må ta og planlegge allerede når du bygger rammen. Det første du gjør, er å ta en vurdering på hvilken vei døren skal åpnes. Skal den gå innover eller utover? Også her begynner du med rammen til døren. Legg dørkarmen på et flatt underlag med hengslene den veien du vil at døren skal slå, og skru delene sammen. Det kan være lurt å bruke trelim ved hvert skjøte for ekstra stabilitet. 

Når rammeverket er på plass, setter du det i lysåpningen og gjør den klar for montering. Ettersom du mest sannsynlig må gjøre små justeringer på den ene eller andre siden for at døren skal passe perfekt, kan du bruke kiler mellom dørkarmen og veggen for å plassere den helt riktig og sørge for at alle linjer er både loddrette og vannrette. Når dette er gjort, kan døren enkelt løftes inn på hengslene og skrus sammen med karmen. 

Les også: Vi monterer dine nye dører og vinduer

Lister som prikken over i-en

Lister vil være prikken over i-en på ethvert oppussingsprosjekt. Ikke minst gjelder dette for lettvegger. Med lister kan du dekke over overganger og glipper, gjøre hjørnene mindre markante, og integrere den nye veggen bedre med den helhetlige stilen i hjemmet ditt. Det finnes i dag et stort utvalg lister som allerede er ferdigmalt og kuttet, hvor alt du trenger å gjøre er å montere dem. Da anbefaler vi å påføre et tynt lag trelim på begge gjæringsskjøter, så du unngår sprikende skjøter, og deretter feste med tynne spikere eller skruer. 

Er du fortsatt ikke helt trygg på bygging av lettvegger, og ønsker profesjonell hjelp? RECO har lang erfaring med oppussing og renovering, og hjelper deg gjerne med å endre planløsning og bygge plasseffektive løsninger tilpasset dine behov. Ta kontakt her for en uforpliktende prat!