Parkettgulv er et klassisk gulvvalg som komplimenterer nesten enhver interiørstil. Dersom du vurderer å legge parkett selv, er det noen ting du bør være obs på.

legge parkett

Det er ikke like enkelt å legge parkett som andre typer gulv. Da det er et levende materiale, i motsetning til for eksempel laminatgulv, kreves det ekte håndverk for å legge et helt parkettgulv. Hvis du ønsker å legge parkett kan det derfor være lurt å få hjelp av en profesjonell håndverker. Tar du likevel sjansen på å legge det selv, anbefaler vi deg å lese de gode tipsene nedenfor. 

Gjør grundig forarbeid før gulvleggingen 

Det er et par trinn du må ta for å forberede gulvet før du begynner å legge parketten. Det første du bør gjøre er å sjekke at undergulvet er jevnt. Da parkettgulv ofte er laget av mindre bord satt sammen som et puslespill, vil enhver endring i avrettingen av gulvet synes. Utfør derfor avretting om det er noen ujevnheter. 

Når undergulvet er kontrollert, kan du begynne å legge underlaget til parketten. Underlag brukes blant annet for å hindre gnisninger mellom parketten og undergulvet, gjøre det mer komfortabelt å gå på gulvet og som lyddemping til etasjen under. Hvilket underlag du velger avhenger av om du har trebasert undergulv, gulvvarme eller betong.

Sjekk luftfuktigheten i rommet 

Det er svært viktig å sjekke luftfuktigheten i rommet der du skal legge parketten, da parkett er ømfintlig for fukt. Fuktigheten bør ligge mellom 30/40 og 60 prosent før du tar inn gulvet. 

En annen viktig ting å notere er at parketten bør oppbevares i forpakningene i minst 48 timer før du pakker den ut. Dette er for at tregulvet skal kunne akklimatisere seg. 

Les også: Dårlig ventilasjon gir fuktig inneklima som kan skade boligen!

Legg første rad med notsiden mot veggen 

I dag kommer de fleste parkettgulv med ulike klikksystemer, slik at du ikke lenger trenger å spikre, skru eller lime fast gulvet. I stedet «klikkes» parkettbordene sammen. Husk å lese nøye gjennom leggeanvisningen for parkettgulvet du har valgt, men start alltid med å legge den første raden med notsiden mot veggen. Det bør være 8-10 millimeter avstand fra gulvet til veggen. 

Et godt tips er å bruke bord fra forskjellige pakker for at det skal bli en naturlig variasjon. På denne måten unngår du at to bord fra det samme treet, og med det samme mønsteret, ligger ved siden av hverandre.

gulvlegging

Dette verktøyet trenger du når du skal legge parkett: 

  • Gummihammer
  • Slagkloss
  • Avstandsklosser
  • Kappsag 
  • Blyant 
  • Målestokk
  • Kniv 

Tilpass siste rad 

Det ville vært veldig bra om den siste bordbredden passer perfekt, men i praksis må du sage det siste bordet for at det skal passe. Mål avstanden mellom veggen og siste rad på begge sider, da vegger ikke alltid er helt rette. Merk av dette på de siste bordene og sag dem i den bredden som dekker siste felt i rommet. Ofte kan det siste bordet være litt kronglete å få på plass, men her kommer du i mål med en god dose tålmodighet. 

Trenger du hjelp fra en håndverker? 

Å legge gulv er ikke bare å legge gulv. Hvis du ikke har erfaring med parkettlegging og ønsker å være sikker på å oppnå et strøkent sluttresultat, bør profesjonelle håndverkere inn i bildet. RECO er kvalitetsbevisste når det kommer til gulvlegging, og kan stille med dyktige og erfarne snekkere over hele landet. Ta kontakt med oss i dag for et uforpliktende tilbud.