Vurderer du å pusse opp stuen hjemme? Å male vegger, tak og lister er kanskje den enkleste veien til oppgradering av stuen. Her er våre råd for å oppnå best mulig resultat.

male stue

Velg riktig farge 

Å velge riktig malingsfarge er ikke alltid en enkel oppgave. Med et hav av ulike fargenyanser kan det være vanskelig å navigere seg frem til kun én.

Tre smarte ting verdt å tenke på er: 

  • Skal du velge en mørk eller lys farge? 
  • Ønsker du deg en nøytral tone eller en knall farge? 
  • Hvilken glansgrad bør du velge? 

Valgmulighetene er mange, og nettopp derfor er det lurt å ta seg god tid til å finne frem til den rette fargen for din stue og din personlige smak.

Test malingsfargen

maling

Når du har valgt deg ut en malingsfarge, kan det være lurt å teste fargen på stueveggen ved å male noen prøvestrøk med en malingsprøve før du går løs på  hele stuen. Hvorfor? På grunn av ulike lysforhold kan malingsfargen se annerledes ut på fargeprøven og på bilder enn det den vil gjøre i din stue. Det har blant annet mye å gjøre med hvor lyset kommer fra. Har du for eksempel et rom med nordvendte vinduer der kaldt lys slippes inn, vil en kald malingsfarge gjøre lyset i rommet enda kaldere. Det motsatte gjelder for sørvendte rom.

Vask veggene og sparkle ujevnheter 

Å vaske vegger og sparkle alle hull og ujevnheter er viktig forarbeid som ikke bør slurves med. Møkk på vegger kan forhindre at malingen fester seg ordentlig, så det første du bør gjøre er å gi veggene en ordentlig vask for å fjerne all skitt som kan ha satt seg på veggene gjennom årene. Deretter bør du sparkle hull og ujevnheter i veggene. Husk at sparkelmassen krymper når den tørker så det er mulig du må ha  flere lag. Når sparkelmassen er ferdig tørket (normalt 24 timer), sliper du nøye over for en jevn og maleklar overflate.

Masker lister og kanter 

maskering

Mange er ikke nøye med maskeringen eller hopper helt over det, rett og slett fordi det er tidkrevende. Men er det noe du bør ta deg god tid til, så er det å maskeringsjobben. Start gjerne med å holde taperullen i en hånd, og strekk tapen en armlengde ut med den andre hånden. Husk å klemme tapen godt inntil veggen for å unngå luftbobler. Når du har gjort et grundig forarbeid med maskeringstapen, vil du ikke bare sikre at malingen havner der den skal, men også at de malte områdene får rette og fine kanter. 

Sist men ikke minst: Dekk til alle møbler med plastfolie. For å unngå malingssøl på gulvet, anbefaler vi deg å bruke tildekningspapp.

Bruk grunning 

Når du har kommet til dette steget, er du nesten klar til å gå rett på med det første malingsstrøket. Men aller først: Ikke glem å grunne før du starter med selve fargen. Fine og glatte overflater, godt feste på underlaget, og mindre risiko for skjolder er bare noen av fordelene med å ta et strøk grunning før du maler. Sørg bare for at du bruker en grunning som er tilpasset det underlaget du skal male på.

Få oppussingshjelp av dyktige fagfolk 

Hvis du lite erfaring med oppussingsarbeid, anbefaler vi deg å få med dyktige fagfolk på laget for å sikre et pent resultat. Da er du sikker på at arbeidet utføres med god kvalitet og med mindre tidsbruk og plunder for deg. 

RECOs erfarne håndverkere bistår deg med oppussingsprosessen, enten det er snakk om kosmetisk oppussing som maling og tapetsering eller full totalrenovering. Som en totalleverandør, henter vi inn og koordinerer møbelsnekkere, malere, murere og elektrikere. Ta kontakt med oss her – vi står klare til å hjelpe deg med det du måtte ha behov for!