For å gjøre kjøkkenoppussingen enklere, har vi laget en oversikt over hvordan du går frem når du skal pusse opp ditt kjøkken.

Hva skal kjøkkenet brukes til?

Før du starter oppussingen er det mange spørsmål som må besvares. Hva er ditt eller deres behov for kjøkkenet? Hvordan bruker dere kjøkkenet i dag og hva ønsker dere å gjøre annerledes med deres nye kjøkken? Skal kjøkkenet primært være for matlaging? Eller skal kjøkkenet være et samlingspunkt for hele familien? Deres behov, ønsker og drømmer avgjør hvilke typer kjøkken dere bør vurdere, og hvordan kjøkkenet deres skal innredes for å passe til kjøkkenlivet deres på best mulig måte. 

Når du starter jakten på svarene til disse spørsmålene, åpner du automatisk opp en hel verden av muligheter. Det er nå du kan drømme stort og få kjøkkenet akkurat som du vil – men pass på: kjøkkenrommets størrelse og utforming danner også rammene for innredningsmulighetene. I en trang leilighet handler alt om å maksimere utnyttelsen av den plassen du har til rådighet. I et større kjøkken bør du være mer oppmerksom på å optimalisere arbeidsmønstrene og funksjonaliteten til kjøkkenet. 

Kontakt dyktige fagfolk

Er det én ting vi anbefaler på det sterkeste, så er det å involvere dyktige fagfolk i prosessen så tidlig som mulig. Allerede i planleggingsfasen burde fagfolk benyttes til å finne de beste løsningene for ditt drømmekjøkken. Med RECO på laget, får du tilgang til fagfolk med lang erfaring innenfor planlegging, oppussing og montering av kjøkken. Vi er totalleverandør av alle tjenester du trenger til å pusse opp ditt nye kjøkken. 

Som din lokale byggmester med hjerte for faget er vi alltid på plass for å gi deg den hjelpen du trenger, med alt fra planlegging til utføring. Er det gjennomførbart? Hva vil det koste? Hvor lang tid vil det ta? Slike spørsmål kan vi gi svar på allerede i planleggingsfasen. Vi tilbyr også hjelp med valg av materialer og elementer, samt planløsninger og alternativer for oppbevaring. Med 3D-tegninger kan vi enkelt visualisere hele kjøkkenet for deg, slik at du kan danne deg et tydelig bilde av sluttresultatet.

Oppussing av kjøkken

Planløsningen

Enten du ønsker en åpen eller lukket kjøkkenløsning, så er planløsningen sentral for hvordan kjøkkenet utformes. Vi kommer nærmere innpå de ulike arbeidssonene nedenfor, men først går vi gjennom de ulike planløsningene som er aktuelle.

Ensidig kjøkken

Et ensidig kjøkken er et kjøkken på en rett linje. Som en åpen kjøkkenløsning i en mindre bolig fungerer et ensidig kjøkken optimalt. Da får du rent og naturlig kjøkken som gir deg god gulvplass og enkelt tilgang til alle arbeidssonene. En kjøkkenøy kan også bli en del av planløsningen om arealet tillater det.

Parallelt kjøkken

Med parallelt kjøkken menes kjøkkenløsninger som er fordelt langs to parallelle sider, for eksempel i et avlangt, rektangulært kjøkkenrom. Det fungerer også godt i en åpen planløsning, der den ene siden er som en kjøkkenøy å regne. Fordelingen av arbeidssonene kan variere, men for optimal funksjonalitet bør rengjøringssonen og kokesonen være samlet på samme side.

U-formet kjøkken

U-formet kjøkken ligner et parallelt kjøkken, men inkluderer kortsiden mellom sidene på den ene kanten. Denne kjøkkenløsningen gir mer benkeplass til rådighet, men det er viktig å sørge for god nok plass mellom de parallelle sidene. For å gi plass til flere enn en person, burde det være minst en meter mellom dem.

L-formet kjøkken, med og uten øy

Den siste planløsningen er et L-formet kjøkken, med eller uten kjøkkenøy. I hjørner fungerer en L-formet kjøkkenløsning optimalt, gjerne som en del av en åpen planløsning. Her finnes også muligheten for å supplere med en kjøkkenøy, som gir mer benkeplass eller kan anvendes som spiseplass. 

De fem arbeidssonene

Med planløsningen i boks, er det arbeidssonene som må fordeles. Uansett hvilken planløsning du ønsker, så er det de fem arbeidssonene som først må utformes før andre valg kan tas. Det er nemlig de som bestemmer hvordan kjøkkenet vil fungere.

1. Rengjøringssonen

Rengjøringssonen handler om alt som har med rengjøring å gjøre. Her tar vi utgangspunkt i hvor vasken skal stå og utformer resten av rengjøringssonen ut ifra dens plassering. Det vanligste er å plassere oppvaskmaskinen til venstre for vasken, da de fleste som er høyrehendte vasker og skyller servise med høyrehånden og setter serviset i oppvaskmaskinen med venstre. Derimot, om du er venstrehendt kan det være aktuelt å snu om på plasseringen.

2. Tilberedningssonen

Tilberedningssonen er igjen i de fleste tilfeller plassert til høyre for rengjøringssonen. Med god benkeplass ved siden av vasken har du fri tilgang til å skylle grønnsaker og andre råvarer før du tilbereder dem. Tilberedningssonen er samtidig grei å ha i nærheten av kokesonen, slik at forflytning fra tilberedning til koking kan gjøres uten hindringer. Husk også å plassere redskaper tilknyttet tilbereding av råvarer i skuffer og skap så tett på tilberedningssonen som mulig.

3. Kokesonen

I kokesonen har vi komfyren som det sentrale punktet. Gryter, panner og andre kjøkkenredskaper du har behov for når du steker og koker mat på komfyren, bør være plassert i nærheten av kokesonen. Kokesonen bør også være innredet etter de andre behovene du har når du anvender komfyren, for eksempel plass til å sette fra deg varme kokekar. Som en del av kokesonen, er også ovnen grei å ha i nærheten av komfyren, men hvor sentral plass den behøver er avhengig av hvor mye du tenker å anvende deg av den. 

4. Matsonen

Matsonen er sonen for kjøleskap, fryser og annen matvareoppbevaring. Som oftest er denne sonen tett på kokesonen, slik at du har enkel tilgang til matvarene når du lager mat. Overraskende nok, vi åpner og lukker kjøleskapet i gjennomsnitt 36 ganger i døgnet. Kjøleskapet fortjener derfor en sentral plass på kjøkkenet, og har du vurdert å bytte ut kjøleskapet med kjøleskuffer?

5. Ikke-matsonen

Ikke-matsonen er vanligvis sonen for alt som ikke har med matlaging å gjøre. Ekstra servise, borddekorasjoner, teknisk utstyr, kjøkkenmaskiner og bakker trenger også oppbevaring, så husk å gi dem plass i planleggingen! Dette er som regel ikke ting du bruker daglig, og kan derfor plasseres mindre sentralt på kjøkkenet.

Uendelige innredninger

Med et ferdig utformet kjøkken, kan andre innredningsvalg tas. Kjøkkeninnredningen er på god vei til å bli like smart som telefonen din, og trender kommer og går. Men hva er du ønsker deg? Hvordan alt skal se ut til slutt, er selvfølgelig helt opp til deg selv. Likevel, vi tar en nærmere titt på alternativene.

Fronter

Det viktigste med innredningen er å tenke over at det skal vare en stund. Derfor er et tidløst design å foretrekke. Mange har beveget seg over fra det hvite og klassiske til det matte og mørke. Men glem ikke at det skal være praktisk, enkelt å rengjøre og sterkt mot slitasje.

Benkeplate

Benkeplaten er for mange et alfa omega-element på kjøkkenet. Tunge plater i marmor kan gi deg den luksusen du er ute etter, men det finnes også rimeligere laminat-alternativer som gir deg den samme looken. Det viktigste er at det er holdbart og tåler en støyt.

Smarte løsninger

Med funksjonalitet i fokus, anbefaler vi å ta en god titt på hvilke smarte løsninger som eksisterer på markedet. Blant annet kamera i ovnen, trådløse sensorer på platetoppene, eller tenkende oppvaskmaskiner er alle alternativer til de tradisjonelle kjøkkenelementene.

Lang erfaring

RECO har lang erfaring innen rehabilitering og oppgradering av kjøkken. Med over 220 medarbeidere i samtlige norske fylker, er vi et markedsdekkende selskap innen bygg og skadeteknikk. RECO er hundre prosent norskeid. I et marked som stadig er i endring, tilbyr vi korte beslutningsveier og store muligheter. 

 

Vi hjelper deg med det du har behov for — akkurat når du trenger oss. Ta kontakt her.