Vi har vel alle opplevd uønskede mengder støy i hjemmet. Enten det er barna som leker, tenåringen som spiller høy musikk eller konas jentekveld med alle venninnene på besøk – det er nok av ting som kan øke desibelnivået og ødelegge roen. 

 

Det er heldigvis grep du kan ta for å redusere lydnivået i hjemmet, uten at noen trenger å liste seg på tærne. Lydisolerende plater er en av de enkleste måtene å forbedre lydmiljøet på, slik at hele familien kan bruke hvert sitt rom slik de ønsker. 

Absorpsjon og isolering

God lydisolering skal forhindre at lyd lekker mellom rommene. For å sikre et uforstyrret hjemmekontor eller filmkveld med god samvittighet overfor andre i hjemmet, bør man ha god isolasjon på plass. 

Alle nye boliger som bygges i dag er godt isolert. Men da er det hovedsakelig snakk om termisk isolasjon, ikke isolering av lyd mellom ulike rom. Dette er som regel noe du må ta ansvar for selv. 

Det er to faktorer som avgjør hvor godt rommets akustikk er: lydabsorpsjon og lydisolering. Førstnevnte defineres av hvordan lyden oppfører seg i et rom, mens lydisolering handler om kvantiteten lyd som overføres fra det ene rommet til det andre. 

Les også: Etterisolering: Smarte grep du kan ta for å redusere energikostnadene

Hvor kommer lyden fra?

Før du starter arbeidet, er det lurt å finne ut hvor støyen kommer fra. Bærer lyden gjennom veggen, gulvet eller taket? Du har ikke lyst til å bruke tid og krefter på å isolere feil sted. Høy bass fra musikkanlegget kan som regel transporteres gjennom gulvet, mens lettere lyder som prat, snorking eller TV-støy vil enkelt flytte seg gjennom veggene fra rom til rom. Vegger er enklest å isolere, og kan til og med gjøres selv, hvis du er stødig på hånda. 

Lydisolering i vegg

De lydisolerende platene bør være av gips eller spon, med en tykkelse på minimum 12 millimeter. Trepanel eller tynne interiørplater har ikke den samme lyddempende effekten. 

Slik lydisolerer du en eksisterende vegg:

  1. Begynn med å fjerne treplatene på den ene siden av veggen.
  2. Isoler med en lydplate, som er en formfast isolasjonsplate med gode lydisolerende egenskaper. 
  3. Sørg for å lufttette sprekker ved å fuge mellom veggen som skal lyddempes og tilstøtende vegger, slik at lyden ikke sniker seg gjennom. Dette bør du gjøre mot stenderverket, før treplatene settes på igjen. 
  4. Kle veggen med gips- eller sponplatene. Dersom støyproblemet er veldig stort, kan du legge to lag med plater. 

For å være på den sikre siden, kan du vurdere å ettermontere dempelister i innerdørene. Disse limes direkte på dørkarmen, og vil ha en positiv lyddempende effekt. 

Les også: Hvordan bygge lettvegger?

Støydempende plater med ull eller filt

Hvis du syns det høres voldsomt ut å åpne veggene og har lyst på et enklere tips, kan du forsøke å kle veggene dine med støydempende plater. Disse består av en lydabsorbent med for eksempel mineralull eller filt, og demper akustikken innad i rommet. Det vil ikke ha like stor effekt som en lydisolert vegg, men gir likevel lydene i hjemmet en mer dempet og behagelig klang. Platene kommer i mange varianter hva gjelder både utseende, fasong og materiale, så du kan enkelt finne et uttrykk som passer deg. 

Trenger du flere tips eller ytterligere hjelp til lydisolering i hjemmet? RECO Bygg og Skadeteknikk er en landsdekkende totalleverandør av ulike typer byggeprosjekter. Vi har erfarne fagfolk som skreddersyr løsningen for deg og din bolig. Ta kontakt i dag for en uforpliktende prat!