Ønsker du deg et utekjøkken du kan bruke oftere enn kun på de aller beste sommerdagene? En pergola er en praktisk løsning som også setter et stilrent preg på uteplassen din. Her får du rådene du trenger for å bygge din egen pergola.

pergola

Hva er egentlig en pergola?

Først og fremst, hva er egentlig en pergola? En pergola er en firkantet konstruksjon som består av et rammeverk, gjerne fire søyler og et delvis åpent tak med tverrgående bjelker. Pergolaen har eksistert i tusenvis av år, den første pergolaen stammer fra 1400 år før Kristus. Pergolaen er altså ingen forbigående trend, men et herlig tilskudd til hagen som har kommet for å bli.

Les også: Fem tips til deg som skal bygge terrasse

Hva er fordelene med en pergola med åpent tak? 

En pergola har flere bruksfordeler. For det første er pergolaen en fryd å se på. Den luftige konstruksjonen er svært godt egnet til å prydes med klatreplanter og blomster. På sene sommerkvelder er det også en god idé å vikle en lyslenke på pergolaen for å skape en lun stemning.

Konstruksjonen vil gi en naturlig inndeling av uteplassen. Ved å skape ulike soner i hagen vil du kunne oppleve at du får utnyttet plassen bedre. Den vil tilføre delvis skygge avhengig av hvor tett tak du ønsker deg. Det vanligste er å ha et halvåpent tak, men det er fullt mulig å installere for eksempel en markise som trekkes over når det begynner å regne. Pergolaen vil altså kunne fungere som skygge til spiseplassen og utekjøkkenet, uten å måtte dekke helt til. 

Les også: Bygge tilbygg? Slik går du frem

Hvordan bygge pergola til utekjøkkenet? 

Det er mange måter å bygge pergola til utekjøkken. Før du setter i gang prosessen må du alltid sjekke med din egen kommune om du har lov til å føre opp pergola på din tomt. Det er som regel ikke søknadspliktig, men egne regler gjelder overalt så sjekk alltid så du slipper å rive når du er ferdig. 

Det er også lurt å tenke igjennom hva slags funksjon du ønsker at din pergola skal ha. Skal den kun dekke over utekjøkkenet eller ønsker du å ha plass til et spisebord eller en sittegruppe i tillegg? Skal taket være åpent eller ønsker du mulighet for et heldekkende tak? Hva slags materialer ønsker du å bygge i? 

En pergola er en relativt stor konstruksjon og krever en viss mengde kunnskap om bygg. Det er viktig at den blir stabil og at den er bygget på et flatt og bærende underlag som tre eller betong. Før du begynner å bygge må du ha en plan med nøyaktige mål, materialer og plassering. 

Få hjelp av dyktige snekkere

Vi i RECO har lang fartstid med å oppfylle hagedrømmen for våre kunder. Med dyktige fagfolk på laget, er vi alltid klare for en utfordring. Vi tar oss av alt fra planlegging til selve byggingen av din pergola. Ta kontakt med oss i dag og legg jobben i hendene til fagfolk.