Et gammelt og lite brukbart råloft har enormt potensial. Denne mørke delen av huset som kanskje bare blir brukt til oppbevaring, byr på mange spennende muligheter dersom den utbedres riktig. 

For å gjøre råloftet om til en fullverdig del av hjemmet ditt, kan du vurdere flere løsninger. 

En loftstue kan brukes til så mangt

Det kan være flere grunner til å pusse opp et råloft. Kanskje du behøver et praktisk sted å ha hjemmekontoret uten forstyrrelser fra de andre i hjemmet? En egen arbeidsstasjon i ro og mak, langt unna larmen fra både stue og kjøkken, kan gi deg arbeidsroen du trenger. 

Kanskje familien har vokst og dere trenger et ekstra soverom til eldstemann i flokken? Eller ønsker du et koselig krypinn der familien kan samles for spill- og filmkvelder? En loftstue kan fungere til alle disse behovene.

Hva du ønsker å bruke loftet til er selvsagt helt opp til deg, og omfanget av oppussingen vil selvfølgelig avhenge av hvordan råloftet ditt ser ut i dag. Likevel vil renovering av gamle råloft ofte bestå av noen fellestrekk. Et råloft vil som regel mangle både riktig isolasjon og behagelig takkonstruksjon. Den forberedende fasen og selve oppussingsprosessen er derfor ganske lik for ethvert prosjekt. 

Les også: Slik lager du en innbydende kjellerstue

Isolere loftet

Selv om et slitent råloft du bare stikker innom når du skal hente noe, kan ha tilsynelatende liten praktisk verdi, fungerer det faktisk som isolasjon for resten av boligen. Når du da bygger om og innreder loftet til å bli et oppholdsrom, krever det at du legger ny isolasjon. Hvis ikke vil det oppstå kondens som følge av temperaturforskjeller inne og ute. Derfor er det viktig å isolere både vegger og tak på nytt. Samtidig må du sikre at rommet er tilstrekkelig ventilert med vifter og vinduer. 

Utbedring av takkonstruksjon

Når du skal bygge ut loftet, kan det ofte hende at du må heve taket for at det skal bli høyt nok til å bli et ordentlig oppholdsrom. I noen tilfeller kan det også være nødvendig å styrke eller endre hele takkonstruksjonen. Minimumskravet for å gå et godkjent oppholdsrom er en takhøyde på 2 meter. Dette kan nok oppleves lavt for de fleste, derfor er den anbefalte laveste takhøyden 2,4 meter. 

*Å heve taket er noe du må søke til kommunen om.

Nye vinduer

Å søke om tillatelse fra kommunen er også noe du må gjøre dersom du skal sette inn nye eller større vinduer. For å sikre nok dagslys og at rommet blir et hyggelig sted å være, kan dette ofte være nødvendig. Mange råloft har kun et lite vindu som skal gi deg akkurat den mengden lys du trenger for å finne fram der oppe. For en koselig loftstue eller et soverom man trives i, vil ikke dette holde. 

Å installere nye vinduer vil naturlig nok utgjøre en ganske stor del av prosjektet, for det første av praktiske årsaker, men også for videre innredning av rommet. Forsøk derfor å estimere pris og omfang av arbeidet før du går videre med planleggingen.

Les også: Bytte vinduer? Dette bør du huske på

Annet arbeid

Ved siden av disse tre viktigste hovedpunktene, vil du som regel trenge et nytt elektrisk anlegg, nye overflater til vegger og tak, legging av nytt gulv, og kanskje til og med montering av skillevegger dersom du ønsker det. Mange velger også å montere en ny trapp for å gjøre loftsrommet lettere tilgjengelig. 

Les også: Hvordan bygge lettvegger?

Litt papirarbeid følger også med. Du må blant annet søke om å få loftet omgjort fra tilleggsdel til hoveddel, da dette er en såkalt «bruksendring». Å bygge om loftet uten å søke om bruksendring, er ulovlig. Det betyr ikke nødvendigvis at du ikke kan oppholde deg der, men det innebærer at du ikke kan føre opp loftet som et oppholdsrom den dagen du skal selge huset. 

Å utbedre et råloft kan være omfattende arbeid som krever erfarne hender og ekspertise. Å endre bærende konstruksjoner, samt isolasjon og ventilasjon, er best å overlate til profesjonelle. RECO Bygg og Skadeteknikk kan hjelpe deg med å endre planløsning, bytte tak, montere vinduer og alt annet som skal til for å gjøre loftet til familiens nye favorittrom. Som totalleverandør tar vi ansvar for og gjennomfører hele prosessen fra start til slutt. Ta kontakt med oss i dag!