For mange huseiere er kjellerstuen et lite fristed som oppmuntrer til velfortjent avkobling og kos. Et sted man kan skape gode minner med familie og venner. Om kjellerstuen er riktig fin, kan det rett og slett bli både store og små sitt favorittrom. Denne tanken er verdt å ta med seg inn i prosessen dersom du vurderer å pusse opp.  

trappeoppgang i borettslag

 

Her er noen tips til inspirasjon.

Før du bygger kjellerstue

En viktig ting å tenke på dersom du vil gjøre kjelleren varm og lun, er å isolere riktig. En kjeller er ofte kald, ettersom veggene kjøles ned av grunnen utenfor. Når du først er i gang med oppussingsprosjektet, lønner det seg også å undersøke om kjelleren er utsatt for fukt, slik at du unngår soppskader. Av disse grunnene bør isolasjonen legges på utsiden av kjellerveggene, med god ventilasjon og kanskje en avfukter på plass i tillegg. 

Av hensyn til inneklima og egen helse, bør du også måle konsentrasjonen av radon under huset. Ifølge Statens strålevern bor rundt en halv million nordmenn i boliger med for høye radonverdier, som kan ha negativ innvirkning på helse og velvære. 

Les også: Dette må du vite når du skal bygge ut huset

6 gode oppussingstips 

Når du har tatt de nødvendige forholdsreglene, kan den hyggelige delen begynne! 

1. Skap et helhetlig uttrykk

Som nevnt kan kjellerstua brukes til så mangt. Et samlepunkt hvor familien ser på film og spiller brettspill, men gjerne også et sted hvor barna kan leke i fred, og hvor de voksne kan jobbe uforstyrret når man tar hjemmekontor. Når ett rom skal fylles av mange forskjellige funksjoner, kan det være en utfordring å få rommet til å henge sammen på en fin og fornuftig måte. 

Det beste grepet du kan ta for å skape harmoni, er et enhetlig materialbruk. Bruk samme moduler for skap, hyller og kommoder, og gjerne én leverandør på bord, TV-møbel og sofa for et helhetlig uttrykk. 

2. Bruk farger til å dele opp rommet

Dersom rommet er stort nok, kan du bruke farger for å dele det inn i forskjellige «soner». Bruk gjerne komplementærfarger som ligger rett ovenfor hverandre i fargesirkelen, for å gi en opplevelse av større avstand mellom sonene. Tepper er også gode hjelpemidler til å dele opp rommet. Kombiner to forskjellige tepper med ulike uttrykk i stedet for ett langt teppe, slik at du gir spennende liv til rommet.

Les også: Male stuen? Her er noen gode råd

3. Store vinduer forminsker kjellerfølelsen

Dersom du ønsker å minske kjellerfølelsen og heller gi rommet et preg av å være «den lille stua», kan vi anbefale å installere store vinduer dersom du har mulighet til det. Da blir rommet lyst og luftig. Gardiner kan monteres helt opp mot taket, et stykke ovenfor vinduene, for å fremheve høyden under taket, og ikke minst mørklegge rommet på koselige filmkvelder. 

4. Peisen kan bli samlingspunkt

Forandring fryder, og mye er allerede gjort om du forandrer på vegger og tak. Men hvis du vil ta det lille ekstra steget, kan du vurdere en peisinnsats eller en frittstående peisovn. En moderne peis varmer ikke bare opp rommet, men med store glassflater som gir enkelt innsyn til flammene, er det også et flott, dekorativt møbel og et naturlig samlingspunkt for familien. 

5. Gulvvarme

For å gjøre rommet varmt og behagelig å være i også på vinterstid, kan du vurdere å legge nytt gulv med varmekabler under. Alle gulv – laminat, parkett og vinyl – kan fint legges på varmekabler, men selve installasjonen bør alltid gjøres av en kvalifisert elektriker. 

Les også: Legge parkett? Da bør du lese disse rådene

6. Lys som kan dimmes

Det er viktig å velge riktig belysning for å få atmosfæren du ønsker. Dersom det er for mange mørke flater, vil rommet virke mindre. Samtidig vil du ikke ha noe som blir for insisterende. Gå for noe som kan lyse opp de mørke kveldene og skrus ned når du skal ha det ekstra koselig. Downlights er en populær og fleksibel løsning som både kan fungere som grunnbelysning og stemningsbelysning, og er et godt valg om du ønsker diskret lys som ikke tar for mye oppmerksomhet. 

Trenger du mer inspirasjon eller profesjonell hjelp til oppussingen av din kjellerstue? RECO Bygg og Skadeteknikk har solid erfaring med oppussing, og kan hjelpe med ditt neste prosjekt. Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud!