Det er nærmest uunngåelig at gulvet i hjemmet før eller siden blir slitt etter mange års bruk. Å pusse opp gulvet kan gjøre underverker for den helhetlige følelsen av huset, som å trå inn på blanke ark selv om rammen rundt er den samme.

gulvsliping

 

Merker du at det snart er på tide å fornye gulvet? Da kan du løse det på to måter: ved å slipe det eksisterende gulvet, eller å legge helt nytt. Begge er effektive måter å fornye hjemmet sitt på, men å legge nytt gir deg flest muligheter.

Fordelene ved å legge nytt gulv 

Å legge nytt gulv gir deg muligheten til å tenke helt nytt rundt romfølelsen. Kanskje du er lei av laminat og heller skulle ønske du hadde parkett? Kanskje du heller skulle hatt fliser med varmekabler under? Når du bestemmer deg for å legge nytt gulv, er det bare fantasien som setter grenser. Du kan velge et slitesterkt og vannavstøtende materiale, finne din egen estetikk og for eksempel bytte ut listene om du ønsker.

Les også: 3 ting du må vite før du bygger platting

Ulike livssituasjoner gir forskjellige behov. For småbarnsfamilier kan det for eksempel være lurt å ha laminat som ungene kan leke fritt på, uten at du må være redd for skader på gulvet. Men dersom barna er konfirmert eller det bare bor voksne i huset, er dette kanskje tidspunktet for å erstatte det gamle med et finere og mer elegant parkettgulv.

En umiddelbar fordel ved å legge nytt gulv er at du kan ta et oppgjør med gamle svakheter, for eksempel der det knirker, gynger eller ligger skjevt. Du kan også forsterke gulvet bedre og isolere mer mot kulde og støy om du skulle ha behov for det. 

Når det er sagt, kan et helt nytt gulv være kostbart, avhengig av størrelsen på flaten som skal dekkes. Prisen per kvadratmeter for ny parkett ligger gjerne på 500 kroner eller mer. I tillegg kommer arbeidet med fjerning av gammelt gulv, bortkjøring, håndtering av avfall og gulvlegging som ekstra kostnader. Det er alltid lurt å ha erfarne og dyktige fagfolk til å gjøre denne jobben. RECO kan hjelpe deg, og gir alltid garanti på jobben. 

Les også: Legge parkett? Da bør du lese disse rådene

Gulvsliping er enklere og raskere

Et slitt og skadet gulv kan nesten bli like godt som nytt etter å bli slipt. Dette innebærer riktignok at det ikke er blitt slipt mange ganger før. 

En stor fordel ved å slipe gulvet, er at det som regel er en enklere og mindre tidkrevende prosess. Du trenger ikke ta høyde for at stikkontakter og elektriske ledninger må fjernes, eller at lister og tapet kan bli ødelagt. Tiden det tar avhenger selvfølgelig av størrelsen på rommet, men man beregner cirka en halvtime per kvadratmeter, og møblene kan settes ut igjen etter bare et par døgn.

Selv om du får flere muligheter til å tilrettelegge når du legger nytt gulv, er det nok av valg du kan ta når du sliper for å sette ditt preg på gulvet. Parkett kan overflatebehandles med enten lakk eller hardvoksolje. Om du lakkerer, får du en hard overflate, og du kan velge mellom et blankt og et matt utseende. Dersom du oljer parketten får du en enda mer slitesterk overflate, og oljen vil trekke seg inn i treverket og fremheve fargen og strukturen som allerede er der. Dersom du ønsker å endre fargen på gulvet, kan du bruke innfarget olje. Dette er en subtil måte å gi en ny, frisk romfølelse på. 

Les også: Slik lager du en innbydende kjellerstue

Enkel oppussing av gulv

Det er altså enkelte fordeler ved både gulvsliping og gulvlegging, og hvilket alternativ som er best for deg kommer gjerne an på hva du ønsker. For en enkel oppussing for å gi hjemmet en ny følelse, er gulvsliping den beste løsningen. Dersom du ønsker å gjøre noe helt nytt eller ikke lenger har de samme behovene, eller om gulvet er skadet, anbefaler vi å legge nytt gulv. 

Dersom du er usikker på hva du ønsker, eller hva som er anbefalt for ditt gulv, kan RECO komme på befaring og hjelpe deg med alt fra rådgivning og utbedring. Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat!