Pass på rørene når det er kuldegrader!

vann som renner fra rør

Ifølge SINTEF koster vannskader forsikringsselskapene cirka 400 millioner kroner i året. Selv om vannskader kan oppstå året rundt, er boligen din spesielt utsatt når det er kuldegrader ute. Vi forklarer deg hvilke grep du kan ta for å unngå frostsprengte rør i vinter.

Steng hovedstoppekranen når du reiser bort 

Vannskader skjer ofte når man er bortreist, fordi vannet får renne lenge uten at du får oppdaget lekkasjen i tide. Med et gjennomvått hus, risikerer du en mer omfattende tørkeprosess som innebærer at du må flytte ut av boligen eller ha regelmessig besøk av håndverkere. Skal du reise bort fra hjemmet ditt om høsten eller vinteren, eller reise hjem fra hytta, bør du derfor stenge hovedstoppekranen, slik at du unngår store vannskader om en lekkasje skulle oppstå.

Sørg for plussgrader i rom med vannrør 

Når det er frost, kan vannet i rørene fryse til is. Dette fører som regel til at rørene utvider seg og sprenger. Når isen tiner, strømmer vannet ut i boligen og vannskader blir dermed et faktum. For å unngå at rørene fryser, er det viktig å sørge for at det er plussgrader i alle rom med vannrør, inkludert kalde loft og kjellere. En tommelfingerregel er at temperaturen inne i boligen bør ligge på over 10 grader, og kjelleren over 3 grader.

Les mer: Vedlikeholdsansvar i borettslag

Skift gamle rør 

Selv om mange vannskader skyldes kalde temperaturer, er det gamle rør som er årsaken til de fleste vannskader. Da vannskader oppstår oftest på bad og kjøkken, er det veldig viktig å sjekke rørene under oppussing av disse rommene. I likhet med innredningen på bad og kjøkken, blir også rør utdaterte og må skiftes ut. Jo eldre boligen din er, desto større er sjansen for at vannrørene ikke er vedlikeholdt. Hvor ofte vannrør bør skiftes ut avhenger av flere faktorer – som hvor i boligen rørene ligger og hva slags miljø de er utsatt for – men er boligen eldre enn 25 år, bør du i det minste finne opplysninger om rørtilstanden. Dette kan en fagperson innhente for deg.

Installer en vannstopper 

For å redusere faren for vannlekkasjer, bør du installere en vannstopper i boligen din. Denne monteres i eller rundt vannførende installasjoner, og stenger automatisk vanntilførselen når den registrerer en lekkasje. Vi anbefaler at du får en fagperson til å foreta installasjonen.

RECO hjelper deg når uhellet er ute

Har du vært så uheldig å ha fått en vannskade, er det viktig å kartlegge skadeomfanget med en gang. Med vår kompetanse innen skadeteknikk, hjelper vi deg å komme tilbake til hverdagen så raskt som mulig. Våre fuktteknikere vil foreta fuktmålinger og iverksette nødvendige tiltak, samtidig som ditt forsikringsselskap holdes oppdatert gjennom hele prosessen. Dersom noe av boligen rives, har vi dyktige håndverkere som tar seg av gjenoppbyggingen.