Start med å vurdere ditt eller deres behov på kjøkkenet. Hvordan bruker dere kjøkkenet i dag, og ønsker dere å kunne bruke det annerledes i fremtiden? Det gjelder både matlaging, oppbevaring og ikke minst samværet på kjøkkenet.

Skal kjøkkenet primært være et matverksted? Skal det integreres med spisestue eller stue? Er kjøkkenet et sted hvor dere samles om lekser, lek eller et glass vin etter en lang arbeidsdag? Deres behov, ønsker og drømmer avgjør hvilke typer kjøkken dere bør vurdere, og hvordan kjøkkenet deres skal innredes for å passe til kjøkkenlivet deres på best mulig måte.

Kjøkkenrommets størrelse og utforming danner rammene for innredningsmulighetene. Bor dere i en leilighet med få kvadratmeter til rådighet, så tenk på maksimal utnyttelse av plassen, og vurder eventuelt å bygge til taket. Har dere et stort kjøkken, så vær oppmerksom på hvordan dere plasserer kjøkkenelementene i forhold til hverandre, slik at dere optimaliserer bevegelsene og arbeidsgangen.

Del inn kjøkkenet i arbeidssoner

Tilberedningsplassen er viktig for de fleste – i alle fall hvis en ofte tilbereder måltidene fra bunnen. Her er det ikke bare plassen på kjøkkenbenken som teller. Det er også viktig med lett tilgang til kniver, skjærebrett, fat, skåler og råvarer. Tenk derfor over hvordan arbeidsplassen ved kjøkkenbenken er plassert i forhold til kjøkkenets andre elementer, inkludert kjøleskap, skuffer og kokeplate.

I området rundt kokeplaten har en ofte behov for mange ting på én gang, og her er det viktig med enkel tilgang til kjøkkenredskapene samt å ha god plass til å sette fra seg varme kokekar. Vurder en benkeplate i keramikk, som tåler veldig høye temperaturer – så trenger du ikke å bekymre deg for rister eller bordskånere.

Plassen ved vasken tjener mange formål, og her må det være plass til litt av hvert – fra oppvask til rensing av fisk og grønnsaker. Er dere ofte sammen om matlaging eller rengjøring? Innred om mulig kjøkkenet slik at flere kan arbeide sammen, f.eks. rundt vasken og ved oppvaskmaskinen, uten å stå i veien for hverandre.

Vi anbefaler å innrede kjøkkenet med utgangspunkt i de fem arbeidssonene.

Kilde: Kvik.no

Vi hjelper deg med det du har behov for — akkurat når du trenger oss.