Å bytte til gode, moderne vinduer i hjemmet er en god investering. Ikke bare vil de gi boligen et nytt og spennende preg; de vil også bidra til effektiv energisparing. Men det er noen viktige ting du bør vite før du setter i gang med å bytte vinduer.

bytte vinduer

Fordeler ved å bytte vinduer

Det er lite som kan sluke så mye energi som gamle, slitte vinduer. I et gjennomsnittlig hus forsvinner 14 prosent av varmen ut gjennom vinduene. Dersom vinduene er 20 år gamle eller mer, øker dette fort til 40 prosent. Eldre vinduer, spesielt de med kun ett glass, isolerer nemlig svært dårlig, og på vinterstid lar de varm luft sive ut og kald luft sive inn. Likeså om sommeren, når du har aircondition på, må du ha høy og lang intensitet for at ikke den kalde luften skal lekke ut. På grunn av vinduene må du rett og slett bruke mer energi på å varme opp eller kjøle ned boligen. Du kan redusere varmetapet og minske strømregningene dine betraktelig ved å installere nye, energieffektive vinduer. Med bedre isolering vil du altså få mer forutsigbar innetemperatur, mindre trekk og mindre støy fra utsiden. 

Les om hvordan RECO kan hjelpe deg med montering av nye vinduer her.

Når er det på tide?

Det er ikke alltid like lett å spotte et gammelt vindu. I mange tilfeller har glasset forfalt uten synlige spor. Med tiden danner det seg små sprekker og mikrohull i overflaten, som lar luft sive ut. Du kan se etter kondens mellom glassene, som er et tegn på punkterte vinduer. Dette må riktignok ikke forveksles med dugg på innsiden eller utsiden, som er et tegn på det motsatte, nemlig at vinduene isolerer godt. Våre tips er å sjekke tetningslisten og hvor godt den holder seg, samt se etter råteskader rundt vinduet, spesielt ved bunnkarmen, bunnrammen og den nedre delen av glasslistene. Dersom treverket er blitt mykt, er det på tide med nye vinduer. 

Les også: Dårlig ventilasjon gir fuktig inneklima som kan skade boligen

Bytte tetningslist

Dersom det viser seg at tetningslisten er gammel og sliten, kan det ofte holde å bytte ut kun denne, om du ikke har lyst til å ta på deg en hel jobb med å bytte vinduer. Da er det et par ting du må ta stilling til. For det første finnes det to typer tetningslister: selvklebende og en type som må limes fast. Dersom du skal gjøre jobben selv, kan selvklebende være det enkleste. 

Pass på at listene har riktig lengde og bredde ved å måle opp innsiden av karmen eller bruke de gamle listene som utgangspunkt. Det er også viktig at listene har riktig tykkelse, for at de skal isolere godt. Rådfør deg med en fagperson dersom du er usikker. 

Mindre grep som kan hjelpe

Før du setter i gang med den store prosessen ved å bytte vinduer, kan du vurdere om et av disse mindre grepene kan hjelpe på situasjonen: 

  • Tilleggsrute: Monter en ekstra glassrute på en av vindusrammene for bedre isolasjon. Eventuelt kan du sette inn et ekstraglass kun i den kalde vintertiden. 
  • Vindusskodder: Dette egner seg ikke nødvendigvis i alle boliger, men dersom det passer inn i stilen din, er det en god måte å få litt ekstra isolering på. Det samme gjelder gardiner, som i tillegg til å være til pynt, også kan isolere mot kulde og trekk.

Forberedelser

Å bytte vinduer er relativt komplisert, og det anbefales å la kvalifiserte håndverkere gjøre det, for å sikre riktig isolasjon og at garantien som følger med vinduene er på plass. I forkant av dette, er det derimot et par ting du kan ta en vurdering på. Skal vinduene dine være utadslående eller innadslående? For små vinduer, vil du ha høyre eller venstre sidesving? Hvor effektiv støydemping trenger du? Om du har gjort deg opp noen tanker om dette før fagpersonen kommer på befaring, vil det gjøre arbeidet lettere for dere begge. 

Les også: Dette må du vite når du skal bygge ut huset

Bytting av vinduer kan være søknadspliktig

Før du skal bytte vinduer, er det viktig å være obs på at det finnes visse lover og regler forbundet med dette. Reglene kan variere fra kommune til kommune, så vi anbefaler at du i god tid undersøker hva som gjelder der du bor.

Så lenge du skal bytte ut kun et fåtall vinduer i samme stil og størrelse som det som allerede eksisterer, trenger du som regel ikke søke om tillatelse. Om du derimot skal gjøre en fasadeendring, det vil si endre byggets eksteriørmessige utseende og karakter, er dette søknadspliktig. Dette kan være om du vil installere større vinduer enn de som allerede er, om du skal bryte ned vegger for å installere flere vinduer eller om du skal forandre på plasseringen av vinduene. Dette tilsier en vesentlig endring av byggets fasade, og er søknadspliktig hos kommunen. I tillegg kommer endringer som kan påvirke husets bærende konstruksjoner eller krav til brannsikkerhet. I slike tilfeller må du også søke om lov til å endre. 

Uansett hvor stor eller liten jobben med å installere nye vinduer er, er det alltid godt å ha en dyktig fagpersons profesjonelle hånd til å hjelpe! I RECO har vi lang erfaring, og hjelper deg gjerne med både råd og utførelse. Ta kontakt med oss i dag!