Kjøkkenet er i mange tilfeller hjertet av boligen. Et sted hvor god mat og gode minner skapes. Skal du skaffe nytt kjøkken? Det er mange veier til Rom, og en jungel av muligheter der ute. Vi gir deg noen tips til hvordan du får best resultat.

nytt kjøkken

Å designe et helt nytt kjøkken krever nøye planlegging. Om det gjøres grundig vil du kunne nyte et funksjonelt og lekkert kjøkken i årevis. Du kan få mye igjen for å tenke gjennom et par ting før du setter i gang oppussingsprossessen.

Planlegging av kjøkken – design og kvalitet

Å designe drømmekjøkkenet skal være gøy. Når du først skal starte på nytt har du helt frie tøyler. Det kan kanskje virke litt overveldende, for et kjøkken skal gjerne vare inntil 30 år. Den lange levetiden er smart å ha i bakhodet når du skal velge fronter, benkeplate og integrerte hvitevarer. Forsøk – så godt det lar seg gjøre – å velge materialer som ikke er siste interiørtrend. Trender har en tendens til å komme og gå like fort, og siden du mest sannsynlig skal ha kjøkkenet lengre enn trenden holder ut, er det fint å velge et design som kan tåle tidens tann. 

Gå for solide og slitesterke materialer. Naturmaterialer som stein, glass og tre vil alltid være aktuelle. For en mer industriell look er stål et godt alternativ som både holder lenge og er tidløst. Materialer som er lette å vedlikeholde og rengjøre vil du være takknemlig for i hverdagen. 

Funksjonell kjøkkenløsning

Nå som du har funnet ut hva slags fronter og benkeplate du ønsker, er det på tide å tenke gode løsninger. Et kjøkken kommer i mange former. Hva slags løsning som er mest effektiv og funksjonelt for deg kommer helt an på rommet. Det skal være plass til å bevege seg på kjøkkenet, samtidig som du skal få maksimal utnyttelse til oppbevaring. Man deler ofte kjøkkenet opp i ulike soner: matlaging, våtsone, varmebehandling, oppbevaring og matoppbevaring. Det er viktig å tenke gjennom hvordan disse sonene kan henge sammen. Det kan for eksempel være lurt å ha oppvaskmaskinen til høyre for vasken og matoppbevaringen i nærheten av tilbredningssonen. Plasser de ulike elementene logisk, da blir kjøkkenet enkelt å bruke. 

Husk at det er viktig å ha benkeplass til kutting og baking. Man må også ta vurderinger på hvor mye oppbevaringsplass man trenger. Skal man ha overskap? Høyskap? Skal man utnytte hjørnene med sving-skap? Kan du bruke innerskuffer i skufene for smart utnyttelse av plass?

 

Les også: Unngå disse tabbene når du skal realisere drømmekjøkkenet ditt

Renovere kjøkken – også «innsiden» teller

Selv om det kanskje ikke er den mest spennende delen av å designe et nytt kjøkken, må også elektrisitet, ventilasjon og rør tenkes på. Nye hvitevarer, komfyrvakt og stikkontakter krever strøm. Mange eldre leiligheter og hus har ofte underdimensjonerte kurser. Da må du få inn nye kurser i sikringsskapet – og om det er fullt, må du i verste fall bytte ut alt sammen. 

Rør og vann er viktige komponenter i et kjøkken. I eksisterende bygg vil det ligge rør i gulv og vegger som gir deg visse rammer hva gjelder plassering av våtsonene. Det er ofte mulig å endre plasseringer av rør, men dette er en vurdering en rørlegger må gjøre. Klarer du å unngå å flytte rør vil du kunne spare mye penger.

Ventilasjon er viktig for inneklimaet på et kjøkken. Selv om det ikke er et element man kanskje tenker så mye på, finnes det mange ulike og stilige løsninger. Få hjelp av fagfolk for å vurdere hva slags ventilasjon du har behov for. Det finnes vegghengte, fritthengende, takvifter og til og med integrerte vifter i platetoppen. 

Oppsummering av tips til planlegging av nytt kjøkken

Vi gir deg en kjapp oversikt over hva du bør tenke på når du skal skaffe deg et nytt kjøkken: 

  • Design: Styr unna trender og tenk kvalitet som er lett å vedlikeholde.
  • Planløsning: Bruk tid på planløsning og få hjelp av fagfolk. Sørg for å lage et kjøkken som er enkelt å bruke i hverdagen. 
  • Soner: Tenk på hvor de ulike sonene bør plasseres i forhold til hverandre: matlaging, våtsone, varmebehandling, oppbevaring og matoppbevaring.
  • Oppbevaring er gull, utnytt plassen godt. 
  • Elektrisitet: Få hjelp av en elektriker og sjekk det elektriske anlegget og om det må oppdateres før det nye kjøkkenet installeres.
  • Rør: Gamle rør kan som regel flyttes, men dette er enklere å gjøre før du setter opp det nye kjøkkenet. Få hjelp av en rørlegger før du designer det nye kjøkkenet.
  • Ventilasjon er viktig for inneklimaet. Gjør research og velg en kjøkkenvifte som passer til din løsning.

RECO hjelper deg med hele prosessen

Å få nytt kjøkken kan virke som en overveldende prosess. Da er det greit å få hjelp av dyktige fagfolk som har gjort det mange ganger før. Som totalleverandør vil RECO følge deg hele veien – fra planlegging til utførelse. Vi kan ta eierskap til hele prosjektet og samarbeider med andre faggrupper som rørleggere og elektrikere når det er nødvendig. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig prat i dag!