I forbindelse med oppussing eller innflytting i nytt hjem, er det vanlig å ønske å flytte på kjøkkenets plassering. Dette er riktignok ikke en helt knirkefri prosess. Et kjøkken har kobling til vann og avløp, samt tilgang til ventilasjon. Å flytte rommet er altså en teknisk krevende jobb med noen særskilte utfordringer.

flytte kjøkken

Flytte kjøkken til stue

Første steg i prosessen med å endre planløsning, er å avgjøre hvor kjøkkenet skal flyttes til. Mange ønsker at stue og kjøkken skal henge sammen, slik at kjøkkenet er en integrert del av stua.  Dermed kan det som en gang var kjøkkenet, gjøres om til et ekstra soverom eller kontor. 

I utgangspunktet vil flyttingen øke i kompleksitet jo lenger du flytter rommet. Når kjøkkenet endrer plassering, må også rørene og det elektriske anlegget som regel endres. Dette er med mindre det er alternative rør i boligen som man kan koble seg på, eller at distansen man flytter er kort nok til at man kan gjenbruke det elektriske opplegget. 

Det som gjør prosessen lettere, er altså om vi snakker korte avstander (for eksempel et naborom) eller en enkel flytting av innredning og hvitevarer uten at rør eller elektronikk må endres. En kompleks flytting vil innebære å flytte kjøkkenet til den andre siden av huset, til et rom uten røropplegg, eller om planendringen din vil påvirke husets bærevegger eller brannskiller. 

Les også: Slik lager du en innbydende kjellerstue

Er det søknadspliktig å flytte kjøkkenet?

I utgangspunktet må du ikke søke om tillatelse fra kommunen for å flytte på kjøkkenet. Unntaket er om du skal endre på bærevegger og brannskiller. Vi anbefaler at du kontakter en fagperson for å forsikre deg om at du går frem på riktig måte. 

Om du bor i et bofellesskap, kan reglene være annerledes. Utgangspunktet er at boligeier kan endre planløsning etter eget ønske, men på en slik måte at andre beboere ikke utsettes for unødvendige ulemper eller skader. Fellesskapet skal med andre ord ikke bli påvirket av din oppussing. Å flytte på rørene kan derfor fort vise seg å være umulig. I alle tilfeller må du få godkjenning fra styret i borettslaget før du starter oppussingsprosessen. 

Les også: Innvendig riving av hus? Dette må du tenke på

Vurder dine behov og ønsker

Det er mange detaljer og behov som bør planlegges nøye før du går i gang med arbeidet. Et kjøkken skal være funksjonelt og praktisk. Derfor kan det være en god ide å først tenke på hvordan du ønsker å bruke kjøkkenet i hverdagen, fremfor rent estetiske valg. Som regel skal det være plass til både kaffetrakter, vannkoker, brødrister og diverse andre gjenstander på benken. Sørg derfor for at du får nok benkeplass. Gode løsninger for mer arbeidsareal er et L-formet kjøkken, eller en kjøkkenøy. 

Nok med skapplass er også essensielt, da man aldri kan få nok oppbevaringsmuligheter på kjøkkenet. Et hjørneskap med karusell er en utrolig plasseffektiv løsning for store gryter, ildfaste former og annen utstyr som skal frem med jevne mellomrom. 

Sørg for at du får optimale lysforhold, og at du har mange nok stikkontakter til de elektriske apparatene. Disse kan gjerne integreres på elegante måter slik at de skjules fra øyesyn, dersom du planlegger med en fagperson. 

Les også: Bygg et moderne og listefritt hjem

Befaring av en fagperson

Vi anbefaler at du benytter et profesjonelt håndverkerfirma for en befaring før arbeidet begynner. For at befaringen skal bli mest mulig effektiv, er det lurt å ha orientert seg om røropplegget i forkant. Sammen med håndverkeren kan du gå gjennom huset og plantegningen for å se hva som kreves for å realisere ditt prosjekt. Under en befaring, kan du også få klarhet i vanskelighetsgraden av oppussingen, mulige løsninger du ikke har tenkt på, og et prisestimat. 

Ikke minst bør du benytte et profesjonelt firma til å gjøre selve flyttingen. RECOs erfaring og ekspertise sørger for at du får kjøkkenet du har drømt om, og vi bistår i hele prosessen fra planlegging til montering og ferdigstilling. Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg med å bygge kjøkken, og kontakt oss for befaring og prisoverslag.